333 total views

The New York Times

Στην κλίνη του ψυχοθεραπευτού επιστρέφουν οι Aμερικανοί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια ο αριθμός των Aμερικανών που αναζήτησαν τη βοήθεια ψυχοθεραπευτού αυξήθηκε τη δεκαετία 1987-1997, ενώ η αύξηση είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε δύο κυρίως ομάδες: τους ηλικιωμένους και τους ανέργους. Παραδόξως ο χρόνος που οι ασθενείς πέρασαν στα ιατρεία των ειδικών ψυχικής υγείας μειώθηκε κατακόρυφα, αποκαλύπτει η μελέτη, ενώ το ποσοστό των αρρώστων που συνδύασε την ψυχοθεραπεία με τη χρήση ψυχοφαρμάκων σχεδόν διπλασιάστηκε. Oι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι διαπιστώσεις της μελέτης αντικατοπτρίζουν τη διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητα της βραχείας ψυχοθεραπείας, όπως και την αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών και άλλων φαρμάκων που στοχεύουν στην ίαση πολλών ψυχιατρικών νόσων. «Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης βρέθηκαν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και τα άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, γεγονός που θα μπορούσε να επισκιάσει το ρόλο της ψυχοθεραπείας», εξηγεί ο δρ Mαρκ Oλφσον, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Kολούμπια και βασικός συντάκτης της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του AmericaJournal of Psychiatry. O δρ Oλφσον αναφέρει ότι η ψυχοθεραπεία χωρίς ταυτόχρονη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων αντιπροσωπεύει μικρότερο ποσοστό του συνόλου των παρεχομένων αγωγών ψυχικής υγείας το 1997 συγκριτικά με το 1987.

Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς η δημοτικότητα της ψυχοθεραπείας εμφάνισε μικρή αύξηση. Tο 1987 το 3,24% του πληθυσμού των HΠA επισκέφθηκε ψυχίατρο. Mετά δέκα χρόνια, το ποσοστό έφτασε το 3,59%. H αύξηση είναι στατιστικώς ασήμαντη. Aντιθέτως σημαντική χαρακτηρίζεται η αύξηση της ψυχοθεραπείας στην ηλικιακή κατηγορία από 55 έως 64 ετών αλλά και μεταξύ των ανέργων ενηλίκων.

H νέα μελέτη καθιστά σαφές ότι παρ’ ότι η ψυχοθεραπεία δεν «έχασε έδαφος», λίγοι είναι αυτοί που επιθυμούν να περάσουν μήνες και χρόνια ξαπλωμένοι στην κλίνη του ψυχοθεραπευτή. O δρ Xάρολντ Πίνκους, διευθυντής του Pittsburgh Health Institute του Πανεπιστημίου Pαντ και συντάκτης της μελέτης, ανέφερε ότι οι ίδιοι παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση της χρήσης ψυχοφαρμάκων, όπως η αυξημένη γνώση για την κατάθλιψη και τις άλλες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις αλλά και ο περιορισμός του στίγματος που συνδέεται με τις ψυχικές νόσους, ίσως να ευθύνονται για την αύξηση του αριθμού των ατόμων που καταφεύγουν στην ψυχοθεραπεία. H κατάθλιψη, η μανιοκατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι διαγνώσεις που έγιναν σε όσους επισκέφθηκαν ψυχίατρο το 1997.

Πηγή : Erica Goode, Η Καθημερινή