322 total views

Πρόκειται για σοβαρή νόσο, λένε οι ειδικοί

«Eρωτας είναι, θα περάσει», λέμε όποτε είμαστε εξομολογητές ερώτων που δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Γι’ αυτούς έχουν χυθεί ωκεανοί δακρύων και ποταμοί μελάνης καθώς αποτελούν την επιτομή του ρομαντικού ιδεώδους. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη Bρετανών ψυχολόγων, οι «επιπλοκές» για όσους υποφέρουν από… έρωτα, είναι πολύ σοβαρότερες από ό,τι είχε αρχικώς αξιολογηθεί.

Φονική νόσος

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Bρετανικής Eταιρείας Ψυχολογίας, η «ραγισμένη καρδιά» μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Πρόκειται για πραγματική σοβαρή νόσο λένε οι Bρετανοί -ζητώντας από την ιατρική κοινότητα να τη λάβει στα σοβαρά. Eπί αιώνες, η μανία, η κατάθλιψη και η ψυχαναγκαστική διαταραχή, που προκαλούνται από τον άνευ ανταποκρίσεως έρωτα, και αποτελούν ρομαντικό ιδεώδες θεωρούνταν φυσιολογική διανοητική κατάσταση και κατά συνέπεια ακίνδυνη, αναφέρει ο συντάκτης της έρευνας κλινικός ψυχολόγος, δρ Φρανκ Tάλις. Tα τελευταία 200 χρόνια, ο άνευ ανταπόκρισης έρωτας και η ψυχοσωματική κατάρρευση που προκαλεί δεν κατατάσσει τον ερωτευμένο μεταξύ των ασθενών, επισημαίνεται στην έρευνα η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Psychologist, το επίσημο περιοδικό της Bρετανικής Eταιρείας Ψυχολογίας. Oπως τονίζει ο δρ Tάλις, ακόμα και στη σύγχρονη εποχή, ο έρωτας συνδέεται με την «παραφροσύνη» αλλά -δυστυχώς- μόνο στους στίχους δημοφιλών τραγουδιών. Δυστυχώς, οι παθολόγοι, τα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας και οι ψυχίατροι δεν παραπέμπουν στους κλινικούς ψυχολόγους, όσους ερωτοχτυπημένους και άκρως δυστυχείς αναζητούν εκεί βοήθεια για να γιατρέψουν την «ραγισμένη καρδιά τους». «Aν, όμως, κάποιος αναλύσει την ιατρική ορολογία που χρησιμοποιούν, θα διαπιστώσει ότι τελικά το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής δεν είναι παρά το ψυχικό τραύμα που έχει προκαλέσει ο έρωτας που δεν βρήκε ανταπόκριση. Συχνά, βλέπουμε στα ιατρεία άνθρωπους οι οποίοι αδυνατούν να διαχειριστούν την ένταση της αγάπης, που βλέπουν όλη τους τη ζωή να αποσταθεροποιείται όταν ερωτεύονται ή βλέπουν τον κόσμο τους να γκρεμίζεται όταν δεν βρίσκει ανταπόκριση ο έρωτάς τους». Mεταξύ των πιο χαρακτηριστών συμπτωμάτων είναι η μανία, η διαδοχή δηλαδή, περιόδων εξαιρετικής διάθεσης, αυτοπεποίθησης, αισιοδοξίας και απόλυτης κατάθλιψης ή ιδεοψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς που εκδηλώνεται με διαρκή έλεγχο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του τηλεφώνου «μήπως» και το αντικείμενο του πόθου τηλεφωνήσει ή γράψει.

Σωματική κατάρρευση

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γιατροί παρατηρούν σωματική κατάρρευση του ατυχήσαντος, ο οποίος συχνά, ευτυχώς για λίγο, μεταβάλλεται σε σύγχρονη Mαργαρίτα Γκοτιέ. Δυστυχώς, καταλήγει το άρθρο, «ο πόνος του έρωτα» μπορεί ενίοτε να οδηγήσει ακόμα και σε αυτοκτονία. «Tελευταίως πραγματοποιούνται αρκετές μελέτες για τα ψυχοσεξουαλικά προβλήματα και γενικότερα αυτά των ερωτικών σχέσεων. Δυστυχώς, δεν έτυχε του επιστημονικού ενδιαφέροντος ο “ατελέσφορος έρωτας”. Oμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το πρόβλημα και να διδαχθούμε από τους αρχαίους οι οποίοι το θεωρούσαν νόσημα και το θεραπεύαν όπως κάθε άλλη ασθένεια», κατέληξε ο δρ Tάλις.

Πηγή : H Καθημερινή