287 total views

Τhe Guardian

Τα τελευταία 50 χρόνια αυξάνεται αλματωδώς ο αριθμός των εφήβων που πάσχουν από κατάθλιψη αναφέρουν Βρετανοί ψυχίατροι. Σήμερα η διαταραχή της διάθεσης εμφανίζεται συχνότερα στα 14,5 χρόνια, ενώ πριν μισό αιώνα ο μέσος όρος ηλικίας εμφάνισής της ήταν τα 30 χρόνια.

Με αφορμή αυτές τις διαπιστώσεις ο δρ Μάρτιν Σέλιγκμαν υποστηρίζει ότι πρέπει να εισαχθούν στα σχολεία «μαθήματα ευτυχίας» ώστε να βελτιωθεί, κατά το δυνατόν, η ψυχική υγεία των νέων.

Μιλώντας σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Λονδίνο, ο δρ Σέλινγκμαν τόνισε ότι μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τα παιδιά που διδάσκονται τη «θετική ψυχολογία» τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στα μαθήματα. Οι δάσκαλοι, επίσης, πιστεύουν ότι αυτή η διδασκαλία βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για διάφορα πράγματα.

Αποκτούν αυτοπεποίθηση

Οι απόψεις του δόκτορος Σέλιγκμαν περί «θετικής ψυχικώς εκπαίδευσης» εφαρμόζονται πειραματικά στο Μάντσεστερ. Οι μαθητές μαθαίνουν με ποιον τρόπο να διαχειρίζονται τις καθημερινές στρεσογόνες καταστάσεις, πώς να αποκτούν αυτοπεποίθηση και να λαμβάνουν αποφάσεις και κυρίως πώς να μεταβάλλουν τις αρνητικές τους σκέψεις. Οπως παραδέχθηκε η Αϊριν Λούκας, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Σάουθ Τάινσαϊντ, η νέα μορφή εκπαίδευσης έχει βοηθήσει σημαντικά τα παιδιά.

O δρ Σέλιγκμαν, ωστόσο, κατά την ομιλία του, υποστήριξε ότι οι λαμβάνοντες τις πολιτικές αποφάσεις στη Βρετανία θα πρέπει να σκεφτούν τον πλούτο της χώρας και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις διάφορες υπηρεσίες, ώστε να αυξηθεί η ευτυχία και η γενικότερη ευδαιμονία του βρετανικού λαού.

Και ο Καρλ Μπελ, διευθυντής του τμήματος Κοινωνικής Ευδαιμονίας στο Δήμο του Ολντχαμ δήλωσε στο συνέδριο: «Είμαι πολύ θετικός στην εισαγωγή τέτοιων μαθημάτων στα βρετανικά σχολεία, αλλά χρειάζεται κάποιος με ισχυρή πολιτική βούληση για να εφαρμόσει τέτοια προγράμματα».

Πηγή : H Καθημερινή