382 total views

ΛOΝΔΙΝΟ. Νιώθετε ότι κάποιος σας καταδιώκει και επιθυμεί να σας βλάψει; Μην ανησυχείτε. Δεν είσαστε μόνος. Η παράνοια, που κάποτε θεωρείτο χαρακτηριστικό της σχιζοφρένειας, είναι πιο συνηθισμένη «διαταραχή» απ’ ότι πιστεύαμε.

Σύμφωνα με τον Βρετανό ψυχολόγο Ντάνιελ Φρίμαν, ο ένας στους τέσσερις Λονδρέζους καταλαμβάνεται συχνά από παρανοϊκές σκέψεις. Ως παράνοια, εξάλλου, καθορίζεται ο υπερβολικός ή αβάσιμος φόβος ότι κάποιος προσπαθεί να μας κάνει κακό, να μας ενοχλήσει ή να μας στεναχωρήσει, κοιτάζοντας επίμονα, γελώντας ή χειρονομώντας. Οπως έδειξαν μελέτες από όλο τον κόσμο, οι πάσχοντες από παράνοια συνεχώς αυξάνονται.

Ωστόσο, οι ειδικοί αδυνατούν να καταλήξουν πόσοι είναι οι πάσχοντες και τα ποσοστά κυμαίνονται από 5 έως 50%.

Βρετανική μελέτη σε 8.500 ενήλικες διαπίστωσε ότι το 21% των συμμετεχόντων πίστευε ότι κατά καιρούς κάποιοι ήθελαν να το βλάψουν. Αλλη μελέτη σε δέκα χιλιάδες Νεοϋορκέζους διαπίστωσε ότι το 11% ήταν βέβαιο ότι αποτελούσε αντικείμενο παρακολούθησης.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου

O δρ Φρίμαν, πάντως, υποστηρίζει ότι η αύξηση δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, καθώς στις μεγαλουπόλεις, πολλά γεγονότα που δεν έχουν απόλυτα σαφή έννοια μπορεί να οδηγήσουν σε παρανοϊκές σκέψεις. Καθώς αναγκαζόμαστε να λάβουμε τάχιστα αποφάσεις, χωρίς να έχουμε επαρκείς πληροφορίες (ποιο δρόμο να επιλέξουμε ή αν οι γύρω μας είναι επικίνδυνοι), η διαδικασία είναι επισφαλής και συχνά εσφαλμένη. Ομως οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι δεν είναι αναγκαίο όποιος έχει τέτοιες σκέψεις να αναζητήσει τη, βοήθεια ειδικού. Χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, δρ Ντέιβιντ Πεν, λέει «πάντα πολλοί άνθρωποι έκαναν παράξενες σκέψεις. Πρόβλημα γεννάται μόνο όταν αυτές μεταφράζονται σε πράξη».

Το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου προκάλεσε αύξηση των παρανοϊκών σκέψεων στη Δύση, καθώς τουλάχιστον οι Αμερικανοί έπρεπε να παρακολουθούν τα πάντα, αφού όλα θα μπορούσαν να εγκυμονούν κίνδυνο, κάνοντάς τους υπερβολικά καχύποπτους για τα πάντα.

Πηγή : H Καθημερινή.