372 total views

Τις απαντήσεις οι ειδικοί θα συμπεριλάβουν στην ανανεωμένη έκδοση του σχετικού εγχειριδίου

The New York Times

Αν και θα κυκλοφορήσει σε τρία χρόνια, αυτό το βιβλίο ήδη προκαλεί οξύτατες αντιπαραθέσεις μεταξύ επιστημόνων, που αδυνατούν να συμφωνήσουν στο τι τελικά αποτελεί ψυχική διαταραχή και τι όχι.

Αραγε, τα μανιώδη και υπερβολικά ψώνια αποτελούν εκδήλωση ψυχικής νόσου; Μήπως τα παιδιά που τρομάζουν με κάθε ήχο ή παράξενο θέαμα έχουν ψυχικό πρόβλημα ή διεκδικούν, απλώς, περισσότερη προσοχή; Ο φετιχισμός αποτελεί ψυχική διαταραχή;

Επιτροπές επιστημόνων προσπαθούν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα. Οι επιλογές τους θα περιληφθούν στην πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Eγχειριδίου Ψυχικών Νόσων. Η νέα έκδοση θα επηρεάσει την πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών, την έρευνα, αλλά και τον ψυχισμό χιλιάδων ανθρώπων.

Η αντιπαράθεση είναι ιδιαίτερα οξεία επειδή το εγχειρίδιο βοηθά τους γιατρούς να κάνουν διάγνωση και επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρείες να αποκτήσουν διαγνωστικούς κώδικες χωρίς τους οποίους δεν μπορούν να αποζημιώσουν τους ασφαλισμένους για τα χρήματα που δαπανούν σε θεραπεία.

Το εγχειρίδιο, γνωστό με τα αρχικά και τον αριθμό έκδοσης (DSM–V), ομαδοποιεί τα συμπτώματα ανά νόσημα, στο οποίο συχνά αποδίδει ένα πομπώδες όνομα. Η τοποθέτηση, όμως, «πινακίδων» έχει γενικότερες συνέπειες τόσο για το άτομο όσο και τον κοινωνικό περίγυρο.

Οι επιστήμονες που αναθεωρούν το εγχειρίδιο συναντώνται σε μικρές ομάδες και επικεντρώνονται σε κατηγορίες ασθενειών όπως οι διαταραχές της διάθεσης και η κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών, μελετώντας τις τελευταίες έρευνες για να καταλήξουν ποια ομάδα συμπτωμάτων υποδεικνύει μια νόσο, όπως εξάλλου και πώς διακρίνονται οι ψυχικές αρρώστιες. Μένει, ακόμα, πολλή δουλειά μέχρις ότου να είναι έτοιμες προς κατάθεση οι προτάσεις των επιστημόνων σε ειδικό σώμα αποτελούμενο από 28 ειδικούς, οι οποίοι μετά από συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών θα καταλήξουν στο ποιες επακριβώς αλλαγές πρέπει να γίνουν πριν από την κυκλοφορία της νέας έκδοσης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι σημαντικότερες συζητήσεις θα αφορούν ζητήματα όπως η ταυτότητα των δύο φύλων και τα διαγνωστικά κριτήρια για παιδικές ψυχικές νόσους, αλλά και διάφορες εξαρτήσεις όπως το φαγητό ή τα ψώνια.

Διαφωνίες ειδικών

Oπως εξηγεί ο δρ Μάικλ Φερστ, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, που επιμελήθηκε την τέταρτη έκδοση του εγχειριδίου, «η επίλυση ορισμένων ερωτημάτων που υπάρχουν σχετικά με το τι αποτελεί νόσο και τι όχι θα απαιτήσει πραγματικό καβγά». Ενα τέτοιο θέμα είναι η ιδεοψυχαναγκαστική κατανάλωση φαγητού. «Πολλοί θέλουν να συμπεριληφθεί στις ψυχικές διαταραχές. Πράγματι, γίνονται κάποιες μελέτες και διαθέτουμε φάρμακα που βοηθούν. Ομως, τέτοιες συμπεριφορές θα μπορούσαν να είναι φυσιολογικές. Kατά συνέπεια, κινδυνεύουμε να χαρακτηρίσουμε ως ασθενείς ανθρώπους που είναι υγιείς».

Ενα άλλο σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί τους επιστήμονες είναι κατά πόσον θα ενταχθούν στο εγχειρίδιο διαταραχές της ταυτότητας του φύλου. Ακόμα και άνθρωποι που ταυτίζονται με το αντίθετο από το δικό τους φύλο πιστεύουν ότι δεν έχουν καμιά θέση σε διαγνωστικά εγχειρίδια ψυχιατρικής και ότι η κατάστασή τους δεν αποτελεί ψυχικό νόσημα, ενώ άλλοι επιθυμούν να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν καθώς η κάλυψη των εξόδων εγχειρήσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες γίνεται μόνον εφόσον υπάρξει γραπτή συνταγογράφηση από γιατρό.

Οι συζητήσεις των επιστημόνων γίνονται υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας, γεγονός που όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο δρ Ρόμπερτ Σπίτζερ, καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια και αρχιτέκτονας της τρίτης έκδοσης, είναι απαράδεκτο.

Πηγή : Η Καθημερινή