350 total views

Πέφτω…Διπολική κατάθλιψη 🙁

Πέφτω…Διπολική κατάθλιψη 🙁 – https://is.gd/41fP4Εάν και η φάση σφραγίδα της διπολικής διαταραχής είναι η μανία (βλέπε Διγενή Αντύπα –https://is.gd/418WR ) η οποία είναι απαραίτητη και για τη διάγνωση της ασθένειας, η κατάθλιψη είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα που βιώνουν οι περισσότεροι διπολικοί ασθενείς είτε όταν είναι “καλά”, είτε όταν “πέφτουν” δυνατά όπως έπεσε και το μπλε διπολικό μας κόμμα. Η διπολική κατάθλιψη συνήθως έχει ένα μακρύ και “ύπουλο” προδρομικό στάδιο διότι οι περισσότεροι ασθενείς μπαίνουν σιγά, σιγά σε αυτήν χωρίς να μπορούν να καταλάβουν εύκολα τα προδρομικά τους συμπτώματα/σημάδια μέχρι να φτάσουν στη μαύρη “κόλαση” της διπολικής κατάθλιψης.Η διπολική κατάθλιψη εάν και διαγνωστικά έχει τα ίδια συμπτώματα με τη μονοπολική κατάθλιψη (https://www.katathlipsi.gr/), συνήθως είναι πολύ πιο βαριά και επικίνδυνη. Έχει ψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας, η ανταπόκριση σε αντικαταθλιπτικές αγωγές δεν είναι πάντα αναμενόμενη και υπάρχει πάντα κίνδυνος εναλλαγής σε μανία. Οι ασθενείς νοιώθουν πιο πολύ σαν να “έσβησε η μηχανή” και πολλές φορές εμφανίζουν και βαριά ψυχωτικά συμπτώματα (από το φταίω για όλα και είμαι κακός στο είμαι ο διάολος και “βελζεβούλης”)Η χρονισημότητα της διπολικής κατάθλιψης και ειδικά η ήπια εμφάνισή της (υποκλινικής κατάθλιψης σε περιόδους “νορμοθυμίας”) σε συνδυασμό με την επικινδυνότητα και τη μεγάλη επαναλειψημότητα των καταθλιπτικών επεισοδίων (πέφτω, πέφτω ξανά!, Emigre) φέρουν μία χρόνια δυσλειτουργία και μειώνουν αισθητά τη ποιότητα ζωής των διπολικών ανθρώπων σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την απλή κατάθλιψη που μπορεί να περάσει ο περισσότερος κόσμος.

Η θεραπεία της διπολικής κατάθλιψης είναι στο επίκεντρο μεγάλων μελετών στην Αμερική και στην Αγγλία αυτό το διάστημα, αλλά ως τώρα περιλαμβάνει διπολικά κοκτέιλ ψυχοφαρμάκων που συνδυάζουν αντικαταθλιπτικά με σταθεροποιητές διάθεσης και βοηθιέται από συμπεριφορικές θεραπείες και προγράμματα άσκησης που στοχεύουν στην αύξηση της ενεργητικότητας του ασθενή.

Γεγονότα που μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη συνήθως σχετίζονται με το αίσθημα του χαμού είτε σε επίπεδο απώλειας σχέσεων (βλέπε emigre) ή σε απώλεια στόχων (βλέπε Καραμανλής).

Κλινικός στόχος πάντα είναι η αποφυγή της εναλλαγής σε μανία που είναι ο κύριος κίνδυνος και γενικά η μείωση της εναλλαγής της διάθεσης.

Λέμε ΝΑΙ με προσοχή και σύνεση λοιπόν στο πράσινο χρώμα της ισορροπίας και της υγιής ανάπτυξης!

Το αφιερώνουμε στη πράσινη διαμαντένια φίλη μας που αναρρώνει από το δικό της “πέσιμο”. https://is.gd/41fP4