394 total views
Τρία νέα ηλεκτρονικά συστήματα, ειδικά σχεδιασμένα για να παρακολουθούν την πορεία και τις δραστηριότητες των διπολικών (μανιοκαταθλιπτικών) ασθενών, έχουν δημιουργηθεί και σύντομα αναμένεται να αρχίσει η κλινική χρήση τους στη χώρα μας, προκειμένου να βελτιωθεί η θεραπεία των ατόμων που πάσχουν από διπολική διαταραχή.
Πρόκειται για το Moodchart, το iMonitor και το Ρorcupine, η λειτουργία των οποίων παρουσιάστηκε στη διάρκεια συμποσίου, με θέμα τη χρήση νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση της διπολικής διαταραχής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Νευροβιολογία και την Κλινική Φαρμακολογία, που διοργανώνει η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.
Το Moodchart είναι ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο διάθεσης, που λειτουργεί online στο διαδίκτυο. «Πρόκειται για ένα εργαλείο μέτρησης της διάθεσης των διπολικών ασθενών και όσων πάσχουν από άλλες σημαντικές διαταραχές. Ο ασθενής, αφού εκπαιδευτεί, μπαίνει στο Internet, στη διεύθυνση
www.moodchart.org και εκεί μπορεί να καταγράφει, σε καθημερινή βάση, τις συναισθηματικές του διακυμάνσεις, δηλαδή πότε είναι σε κατάσταση μανίας και πότε σε κατάσταση κατάθλιψης. Μόνο ο ίδιος ο ασθενής έχει πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές και αποφασίζει μόνος του πότε θα πάρει το γράφημα αυτό για να το πάει στο γιατρό του, ο οποίος, με βάση αυτά τα στοιχεία, θα τού δώσει την κατάλληλη αγωγή», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής διπολικής Οργάνωσης, ερευνητικός ψυχολόγος, Γιάννης Μάλλιαρης.
Το εργαλείο αυτό, που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, δοκιμάστηκε στις ΗΠΑ με καλά αποτελέσματα και αναμένεται να μεταφραστεί και στα ελληνικά, προκειμένου να τεθεί στη διάθεση των διπολικών ασθενών στη χώρα μας. Το iMonitor είναι ένα απλό στη χρήση φορητό ηλεκτρονικό ημερολόγιο της
διάθεσης των διπολικών ασθενών και των πασχόντων από άλλες συναισθηματικές διαταραχές, το οποίο μπορεί να προσαρμόζεται στα ατομικά συμπτώματα του κάθε ασθενούς.
«Η διαφορά του από το Moodchart είναι ότι έχει τη μορφή μιας ηλεκτρονικής συσκευής PDA. Είναι κάτι σαν ηλεκτρονική ατζέντα, μεγέθους λίγο μεγαλύτερου από ένα κινητό τηλέφωνο, όπου ο ασθενής καταγράφει τη διάθεσή του, τα φάρμακά του, την αγωγή του, όπου κι αν βρίσκεται, χωρίς να έχει πρόσβαση σε υπολογιστή και τα στοιχεία αυτά βοηθούν τον θεράποντα γιατρό να ρυθμίσει τη θεραπεία. Το εργαλείο αυτό δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια και δοκιμάστηκε στην Αγγλία. Δεν πωλείται και δοκιμάζεται ερευνητικά», ανέφερε ο κ. Μάλλιαρης
Το τρίτο εργαλείο, το Ρorcupine, είναι ένα πειραματικό σύστημα με αισθητήρες κίνησης, που καταγράφει τη δραστηριότητα και τον ύπνο των διπολικών ασθενών. «Έχει τη μορφή ρολογιού, που το φοράει ο ασθενής στο χέρι του και από τις κινήσεις του χεριού, που εντοπίζουν οι αισθητήρες, καταγράφεται αντικειμενικά η δραστηριότητα του, η οποία στην κατάσταση της κατάθλιψης μειώνεται, ενώ στην κατάσταση μανίας αυξάνεται. Αυτό το εργαλείο είναι σε πειραματικό στάδιο και από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2010 θα αρχίσουμε να το δίνουμε σε κάποιους ασθενείς μας, που θα συμμετέχουν στην πρώτη φυσική ομάδα αυτοβοήθειας. Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να είναι έτοιμο προς διάθεση σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ο κ Μάλλιαρης.
Τα εργαλεία αυτά δεν έχουν κοστολογηθεί και προς το παρόν δεν διατίθενται στην αγορά. «Αναζητούνται σπόνσορες προκειμένου η Ελληνική διπολική Οργάνωση να τα πάρει και να τα διαθέτει δωρεάν στα μέλη και τους φίλους της», ανέφερε ο Μάλλιαρης.
Τι είναι η διπολική διαταραχή
Η διπολική διαταραχή (ή μανιοκατάθλιψη) είναι μία από τις πιο σοβαρές ψυχικές παθήσεις, που χαρακτηρίζεται από επεισόδια μανίας και κατάθλιψης, καθώς επίσης και πολλές φορές από ψυχωτικά συμπτώματα.
Η συχνότητα της ασθένειας στο γενικό πληθυσμό είναι σχετικά μικρή (1%), αλλά πιο ελαφριές εκφάνσεις της ασθένειας (κυκλοθυμία) υπολογίζεται πως έχουν συχνότητα 5%. Τα αίτια τηςδιπολικής διαταραχής παραμένουν άγνωστα, αλλά τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό κληρονομικότητας. Η εκδήλωση και η πορεία της ασθένειας επηρεάζεται έντονα από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες. Αν και ακόμα δεν υπάρχει τρόπος αποτελεσματικής θεραπείας, ψυχοφαρμακευτικές αγωγές με σταθεροποιητές διάθεσης και αντιεπιληπτικά ή με χορήγηση λιθίου, φέρνουν καλά αποτελέσματα, παράλληλα με σύγχρονες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους συμπεριφορικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Με την κατάλληλη αγωγή και χρόνια στήριξη, ασθενείς με διπολική διαταραχή μπορούν να έχουν μία καλή πορεία και να λειτουργούν ικανοποιητικά στον
επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο.
Η διάγνωση της διπολικής διαταραχής γίνεται από ειδικευμένο ψυχίατρο ή κλινικό ψυχολόγο. Όπως και για τις περισσότερες ψυχικές παθήσεις ακόμα δεν υπάρχουν εργαστηριακές/βιολογικές εξετάσεις, που να μ πορούν να κάνουν σωστή διάγνωση. Η διάγνωση βασίζεται στην εξέταση του ιστορικού του ασθενούς ή στην παρούσα κατάστασή του.
* Πηγή : To BHMA
Προσφατα σχολια