475 total views

Γιορτάζουμε τον έρωτα σήμερα. Η ημέρα των ερωτευμένων αλλά και όλων των διπολικών (μανιοκαταθλιπτικών) ψυχών. Ίσως να ακούγεται παράξενο αυτό που γράφω, τι σχέση δηλαδή μπορεί να έχει μία βαριά ψυχιατρική νόσος με κάτι τόσο επιθυμητό και αγνό – τον έρωτα – και όμως ο έρωτας και η διπολική διαταραχή έχουν πολλά περισσότερα κοινά από ότι μπορεί να φαντάζεστε.Εάν είσαι διπολικός ή διπολική ξέρεις για τι μιλάω δεν χρειάζεται να διαβάσεις άλλο.Η διπολική διαταραχή είναι ίσως η μοναδική ψυχιατρική διαταραχή που προδιαθέτει, προκαλεί αλλά και πυροδοτείται από μεγάλους έρωτες. Ξεκινώντας από τα πολύ βασικά και κοιτώντας τα κύρια συμπτώματα και των δύο επεισοδίων που χαρακτηρίζουν τη διπολική διαταραχή, 1. Κατάθλιψη και 2. Μανία (https://whatis.bipolar.gr/), στη κατάθλιψη θα βρούμε το σύμπτωμα του χαμηλού λίμπιντο και στη μανία το σύμπτωμα της υπερ-σεξουαλικότητας.

Σκεφτείτε το λίγο και με τον εαυτό σας – όταν είστε πεσμένη οι όποιες ορμές σας μειώνονται και υπάρχει ανάγκη για συντροφικότητα και στήριξη και σίγουρα το αίσθημα της ντροπής λειτουργεί ανασταλτικά για την όποια ερωτική ή σεξουαλική δράση. Όταν είστε σε καλύτερη διάθεση τα πράγματα αλλάζουν. Έχετε την ενέργεια και τη χάρη καθώς και την όρεξη για χαρές και έρωτες.

Σε έναν διπολικό ασθενή αυτές οι εναλλαγές είναι ίδιες αλλά εκφράζονται με πολύ μεγαλύτερη ένταση (και πολλές φορές συχνότητα). Σε πιο ελαφριές περιόδους μανίας (τις λεγόμενες υπομανίες) το αίσθημα του έρωτα μεγαλώνει – το φλέρτ γίνεται ένα διασκεδαστικό παιχνίδι – οι όποιες αναστολές αρχίζουν να χάνονται. Σε περιόδους μανίας, που ευτυχώς δεν κρατάνε πολύ, η σεξουαλική επιθυμία ή ακόμα και το όλο αίσθημα του έρωτα φτάνει σε επίπεδα που ο περισσότερος κόσμος δεν πρόκειται ποτέ να βιώσει κάτω από φυσιολογικές συνθήκες. Μην ζηλεύετε – συνήθως οι όποιες επιθυμίες και ορέξεις συνοδεύονται από τη πλήρη απώλεια των όποιων ηθικών φραγμών με αποτέλεσμα να γίνονται πράγματα που έχουν μεγάλο κόστος σε γάμους, φιλίες και ότι άλλες ανθρώπινες σχέσεις.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε που πολλοί γνωστοί (διπολικοί) ποιητές όπως και ο Λόρδος Βύρωνας εκτός από την ενασχόληση τους με τη ποίηση και των έρωτα είχαν και αρκετά πολύχρωμες ερωτικές ζωές. Ο Διόνυσος και ο Απόλλωνας, δύο θεοί του έρωτα με πολύ διαφορετικές προσωπικότητες ο καθένας, αντικατροπτίζουν ακραίες Διπολικές προσωπικότητες που ερευνώνται κλινικά για το πως επηρεάζουν τη πορεία αυτής της τραγικής νόσου. Οι Απολλώνιοι φίλοι μας, φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα από τους Διονύσιους, όπου καταναλώνονται στις χαρές και το κόστος των παθών τους.

Όσοι έχουμε μια μεγαλύτερη ερευνητική ή κλινική τριβή με τη διπολική νόσο, μαθαίνουμε όταν βλέπουμε ασθενείς που παρουσιάζουν κατάθλιψη να βλέπουμε με λίγο πιο “διπολικό μάτι” όποιους έχουν ιστορικό έντονης σεξουαλικής ζωής, πολλούς έρωτες και σχέσεις, πολυγαμία και διάφορες ερωτικές ενασχολήσεις. Η απλή κατάθλιψη δεν τα πάει και τόσο καλά με τον έρωτα. Ένας διπολικός ασθενής όμως, ακόμα και εάν δεν έχει εκδηλώσει σοβαρό μανιακό επεισόδιο αλλά ταλαιπωρείται κυρίως με καταθλιπτικά επεισόδια, είναι πολύ πιθανό σε ελαφριές υπομανιακές φάσεις, που δεν πρόκειται ούτε αυτός αλλά ούτε και ο περίγυρος του να τις δούνε αρνητικά (λίγη καλή υπομανία όλοι τη θέλουμε), να περνάει διάφορα κύματα έρωτα με μία ή και περισσότερες σχέσεις. Σίγουρα δεν είναι πραγματική αγάπη αλλά είναι ο έρωτας που λίγοι θα έχετε νιώσει σε τέτοιο βαθμό.

Δεν είναι τυχαίο και άλλωστε, που η διπολική διαταραχή παραμένει και από τις λίγες ψυχιατρικές διαταραχές, όπου υπάρχει μία σχέση αγάπης και μίσους από τους ίδιους τους ασθενείς. Τη κατάθλιψη μπορεί πολύ να μίσησαν αλλά την μανία και σίγουρα την υπομανία ουδείς. Αυτό κάνει και την ίδια τη νόσο να λειτουργεί όπως ένα ναρκωτικό – δεν είναι δύσκολο για το διπολικό να εθιστεί στην διπολικότητά του όσο και καταστροφική και όσο και επίπονη μπορεί να είναι αυτή η ασθένεια.

Επίσης και οι ίδιοι οι έρωτες μπορούν να πυροδοτήσουν μανιακά επεισόδια (σε διπολικούς ασθενείς). Νέες σχέσεις ή ερωτικές συναναστροφές είναι γεγονότα που αποσυντονίζουν κοινωνικές ρουτίνες και διαταράσσουν τον ύπνο μας. Η μείωση του ύπνου σε καταθλιπτικούς ασθενείς έχει βρεθεί ότι λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό και η κλινική διαχείρισή του εξετάζεται ακόμα και ως θεραπεία (πειραματική) για τη κατάθλιψη. Σε έναν διπολικό ασθενή η μείωση του ύπνου φέρνει μανιακά επεισόδια ή και τα επιδεινώνει ( https://is.gd/8rhjw ). Η διαχείριση του ύπνου αλλά και του έρωτα γίνονται κλινικά καθήκοντα και για τον ασθενή αλλά και το γιατρό του.

Θα κλείσω αφιερώνοντάς σας τη διπολική καρικατούρα που είχε ζωγραφίσει μία φοιτήτρια του πατέρα μου (Μαντίδου Κωνσταντίνα), την οποία ακόμα την αναζητώ, καθώς και ένα πολύ καλό κλιπάκι, του αγαπημένου του (και μου) Χάρρυ Κλύνν, που μας δείχνει με τόσο καλό και εύθυμο τρόπο το σύμπτωμα της διπολικής υπερ-σεξουαλικότητας (https://is.gd/8nHqR).

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=mt28R85A0KQ’]

Πολλές ευχές για καλούς διπολικούς έρωτες, με όση ισορροπία και καλό ύπνο μπορούν να μπουν σε τέτοιες καταστάσεις.

Διπολικά δικός σας,

Γιάννης Μάλλιαρης

Παραπομπές

1. Διπολική υπερσεξουαλικότητα με Χάρρυ Κλυνν: https://is.gd/8nHqR
2. Διπολικές ματιές από την σχετική ενότητα του φόρουμ μας: https://is.gd/8nIbT
3. Ακούστε και τον Διπολικό Λύκο: https://is.gd/8rhjw
4. Ενημέρωση για τη διπολική διαταραχή: https://whatis.bipolar.gr/