374 total views
Ορισμένοι προτείνουν να θεωρηθεί ως κατάθλιψη και οι πάσχοντες να μπορούν να λάβουν αγωγή
The New York Times
Ακόμα μία επιστημονική διαμάχη έχει ξεσπάσει μετά την πρόταση ορισμένων ψυχιάτρων να θεωρηθεί και η θλίψη που προκαλείται εξαιτίας της απώλειας αγαπημένου προσώπου ως διαταραχή της διάθεσης (κατάθλιψη) και κατά συνέπεια οι πάσχοντες να είναι δυνατό να λάβουν θεραπευτική αγωγή. Τα διαγνωστικά κριτήρια της κατάθλιψης επανεξετάζονται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ενωση καθώς οσονούπω θα κυκλοφορήσει η πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών. Το εγχειρίδιο αποτελεί βάση για τη χάραξη θεραπευτικής προσέγγισης και τη διασφάλιση ασφαλιστικής κάλυψης. Kάθε μεταβολή του επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Μια νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από ψυχιάτρους του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, επισημαίνει ότι ο ισχύων ορισμός της κατάθλιψης -που εξαιρεί τις ψυχικές εκδηλώσεις του πένθους- είναι ακριβέστερος από τον προτεινόμενο για το νέο εγχειρίδιο. «Αν συμπεριληφθεί το πένθος στον ορισμό της κατάθλιψης, θα αυξηθεί η πιθανότητα λανθασμένων διαγνώσεων και χορήγησης περιττής θεραπευτικής αγωγής σε άτομα που απλώς θρηνούν για την απώλεια κάποιου δικού τους», λένε οι συντάκτες της μελέτης, επισημαίνοντας ότι τα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα έχουν σοβαρές παρενέργειες. Αλλοι επιστήμονες, αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι ακόμα και οι άνθρωποι που νιώθουν την καθ’ όλα φυσιολογική θλίψη εξαιτίας του θανάτου κάποιου αγαπημένου τους χρειάζονται βοήθεια και πρέπει να μπορούν να λάβουν αγωγή που θα πληρώνεται από την ασφάλειά τους. Εκτός, όμως, από αυτό το επιμέρους ζήτημα, πολλοί ερευνητές εκφράζουν ανησυχία για την «ιατροποίηση» φυσιολογικών συμπεριφορών και συναισθημάτων, γεγονός που θα βάλει την ταμπέλα του ψυχικώς διαταραγμένου σε εκατομμύρια υγιείς.
Σήμερα για να γίνει διάγνωση κατάθλιψης, πρέπει κάποιος να εμφανίζει πέντε από εννιά συμπτώματα (π.χ. αϋπνία, αίσθημα απελπισίας, αδυναμία συγκέντρωσης) επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Ωστόσο, εξαιρείται σαφώς η θλίψη λόγω πένθους, που συχνά έχει τα ίδια συμπτώματα. Τα προτεινόμενα κριτήρια δεν κάνουν αυτή την εξαίρεση. Ωστόσο η μελέτη του Ζερόμ Ουέικφιλντ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του δρος Μάικλ Φερστ του Πανεπιστημίου Κολούμπια υποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για την ανάγκη αλλαγής των διαγνωστικών κριτηρίων. «Οκτώ έως δέκα εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο κάποιον αγαπημένο τους. Το 30% έως 50% αυτών παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης για περίπου έναν μήνα», αναφέρει ο δρ Ουέικφιλντ. «Ο νέος ορισμός της κατάθλιψης σημαίνει ότι μια συμπεριφορά που σήμερα θεωρείται φυσιολογική ξαφνικά θα γίνει παθολογική». Αλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια νέα εξαίρεση των εκδηλώσεων πένθους από τον ορισμό της κατάθλιψης σημαίνει ότι άτομα που πραγματικά υποφέρουν θα παραμείνουν αβοήθητα.
Και άλλες νέες προσθέσεις στο εγχειρίδιο προκαλούν αντιδράσεις, όπως π.χ. του συνδρόμου προεμμηνορροϊκής δυσφορίας (λήθαργος, καταθλιπτική διάθεση) ή η διαρκής κατανάλωση τροφής που συνοδεύεται από συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Πηγή : H Καθημερινή
Προσφατα σχολια