420 total views
Γνωρίζοντας τη μανιοκατάθλιψη. Ενημερωτική συνάντηση για την ψυχική νόσο έγινε στο Καρπενήσι – Που εστίασε ο ομιλητής δρ. Γ. Μάλλιαρης
Πηγή: Evrytanikanea.gr – Πέμπτη, 24 Οκτώβριος 2013 09:40 Γ. Ζαλοκώστας Αρ. φυλ. 570/23-10-2013
Αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια από τις πλέον σοβαρές ψυχικές παθήσεις· κατά τη διάρκειά της ο ασθενής βιώνει δύο διαφορετικές συναισθηματικές διαταραχές, σε ένα φάσμα που διακυμαίνεται από εξαντλητική κατάθλιψη και απελπισία μέχρι αδιάκοπη μανία.
Ο λόγος για τη διπολική διαταραχή (γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη) την ασθένεια που βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημερωτικής ημερίδας που έγινε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013 στο Καρπενήσι, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Ευγένιος ο Αιτωλός».
Διοργανωτής ήταν ο νεοϊδρυθείς Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμΕΑ) Π.Ε Ευρυτανίας.
Η εκδήλωση άνοιξε με τον σύντομο χαιρετισμό της κ. Αναστασίας Κριπάση-Μπάρκα, προέδρου του συλλόγου, η οποία αναφέρθηκε σε αυτή τη νέα προσπάθεια που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες και περιέγραψε σε αδρές γραμμές τη συμβίωση με ένα άτομο που πάσχει από αναπηρία, προτού δώσει τη σκυτάλη στον κεντρικό ομιλητή Δρ. Ιωάννη Μάλλιαρη (φωτο δεξιά), διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πρόεδρο της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης.
Με απλό και περιεκτικό λόγο ο κ. Μάλλιαρης ανέλυσε το τι εστί «διπολική διαταραχή», εξήγησε τη σχετική ορολογία και παρουσίασε στο κοινό γράφημα για το πώς μοιάζει η ζωή ενός ασθενούς.
Κύριο χαρακτηριστικό, η εναλλαγή των συναισθηματικών διαταραχών: ένα μανιακό επεισόδιο (με γνωρίσματα πχ την αυξημένη ενέργεια και κινητικότητα, μεγαλομανία, υπερδιέγερση της σκέψης κ.α) δίνει γρήγορα τη θέση του σε μια κατάσταση κατάθλιψης, όπου το άτομο υποφέρει από κακή διάθεση, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχή ύπνου και διατροφής κλπ.
Στα μεσοδιαστήματα των κρίσεων της μανιοκατάθλιψης οι ασθενείς έχουν μια φυσιολογική ψυχική διάθεση.
Σύμφωνα με τον ειδικό, η συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας στον γενικό πληθυσμό φθάνει το 1%, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κατά προσέγγιση 100.000 ασθενείς· εάν δε συνυπολογιστεί ότι επηρεάζεται άμεσα και το οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς, ο αριθμός των εμπλεκόμενων με τη νόσο ανθρώπων αγγίζει το μισό εκατομμύριο.
Πιο «κρίσιμο» ηλικιακό φάσμα για την εκδήλωση της νόσου τα 18 με 25 έτη, καθώς σημαντικές αλλαγές που συνοδεύονται από άγχος είναι συνήθεις στη ζωή του ατόμου.
Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί τη μανιοκατάθλιψη; Ο κ. Μάλλιαρης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κληρονομικότητα, καθώς άτομα που έχουν έναν γονιό με διπολική διαταραχή διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν την ίδια νόσο.
Ωστόσο, η πορεία της ασθένειας επηρεάζεται έντονα από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες (πχ στρεσογόνα γεγονότα) και τον τρόπο ζωής του πάσχοντα.
Η διπολική διαταραχή δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, αντιθέτως ο στόχος της θεραπείας είναι η μείωσης της συχνότητας και της σοβαρότητας των επεισοδίων μανίας και κατάθλιψης.
«Κλειδιά» αποτελούν, τέλος, όπως τόνισε ο ειδικός, η σωστή και έγκαιρη διάγνωση, η συστηματική ψυχοθεραπευτική μέθοδος εκπαιδευτικού χαρακτήρα, η φαρμακευτική αγωγή (διαδραματίζει ρόλο 25% στη θεραπεία), καθώς και η διαρκής παρακολούθηση από ομάδα ειδικών.
Προσφατα σχολια