763 total views
Είμαι μανιοκαταθλιπτική. Γράφω αυτό το κείμενο για να βοηθήσω κάποιον άλλον σε αντίστοιχη κατάσταση. Να του πω: Μπορεί τώρα τίποτα να μη σου δίνει χαρά και ο θάνατος να μοιάζει η μόνη λύση. Όλο αυτό όμως θα περάσει.
της Αριάδνης Λουκάκου
Η Kay Redfield Jamison είναι καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Johns Hopkins School of Medicine, αναγνωρισμένη παγκοσμίως αυθεντία σε θέματα μανιοκατάθλιψης και μανιοκαταθλιπτική η ίδια. Το βιβλίο της «An Unquiet Mind» είναι μια συγκλονιστική προσωπική μαρτυρία της δικής της μάχης με τη μανιοκατάθλιψη. «Διατηρώ πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για το αν μπορεί κανείς να κατανοήσει πραγματικά αυτή την ασθένεια, αν δεν υποφέρει ο ίδιος από αυτή», γράφει.
Εγώ νομίζω ότι μπορώ να την κατανοήσω. Είμαι μανιοκαταθλιπτική. Βέβαια, τώρα πια, δεν χρησιμοποιούν τον όρο μανιοκατάθλιψη. Έχει αντικατασταθεί με τον λιγότερο τρομακτικό (και ίσως περισσότερο ακριβή) όρο διπολική διαταραχή (bipolar disorder). Πρόκειται για μια ψυχική διαταραχή που επηρεάζει τη διάθεση. Επηρεάζει τη ζωή σου και αυτή των γύρω σου, επηρεάζει τις σχέσεις σου, τη δουλειά σου, το σώμα σου, την υγεία σου. Απειλεί τη ζωή σου. Η μανιοκατάθλιψη είναι από τις ασθένειες με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στις νεαρές ηλικίες παγκοσμίως. Αυτοκτονίες όταν είσαι down, ατυχήματα όταν είσαι high.
Τα καλά νέα είναι ότι αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά. Μπορείς να ζήσεις μια απόλυτα φυσιολογική ζωή, αρκεί να παίρνεις τα φάρμακά σου. Χωρίς σοβαρές παρενέργειες σημειωτέον. Τα κακά νέα είναι ότι πολλές φορές δεν θες να την αντιμετωπίσεις φαρμακευτικά. Για την ακρίβεια, όχι απλώς δεν θες, θες –αντίθετα– να κρυφτείς από αυτούς που σε καταλαβαίνουν και να τη ζήσεις ως το τέλος. Να την επιτείνεις. Τη μανία. Θες κι άλλο, θες λίγο ακόμα. Εγώ, όσες φορές έχω πάθει μανία, έχω τσακωθεί με όλο μου το περιβάλλον, γιατί αισθάνομαι ότι είμαι καλά, πολύ καλά, πάρα πολύ καλά, ότι το ελέγχω απόλυτα και αρνούμαι να πάρω τηλέφωνο το γιατρό μου ή να πάρω τα φάρμακά μου. Το συναίσθημα είναι υπέροχο, είναι μαγικό και δεν υπάρχει κανένα ναρκωτικό η επίδραση του οποίου να είναι έστω και κοντινή σε αυτό. Στην αρχή νιώθεις ευφορία, εγρήγορση, αισιοδοξία. Νιώθεις γεμάτος ενέργεια και χρειάζεσαι πολύ λιγότερες ώρες ύπνου, ενώ καταπιάνεσαι επιτυχώς με πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Το μυαλό σου τρέχει γρήγορα, όλα σου φαίνονται εύκολα, ενθουσιάζεσαι με τα πάντα, είσαι δημιουργικός, ευχάριστος, φλερτάρεις και μιλάς πολύ. Μέχρι εδώ όλα καλά. Αργά ή γρήγορα όμως, το κοντέρ πιάνει τα 200 και τα φρένα σπάνε. Και αφού κάνεις πράγματα επικίνδυνα, αφού πληγώσεις ανθρώπους που αγαπάς, καταστρέψεις σχέσεις, δουλειές κτλ, ξαφνικά κρασάρεις. Και σκέφτεσαι όλα αυτά που έλεγες και έκανες τότε που νόμιζες ότι είσαι θεός και τώρα νιώθεις ακριβώς το αντίθετο. Ένα σκουπιδάκι.
Όταν αρχίζει η κατάθλιψη ζητάω αμέσως βοήθεια. Όπως λέγαμε με μια φίλη που τραβάει τα ίδια, η κατάθλιψη της μανιοκατάθλιψης είναι άλλη πίστα. Τα αντικαταθλιπτικά δεν κάνουν τίποτα απολύτως. Ο καθένας τα βιώνει διαφορετικά αυτά τα πράγματα. Εγώ, σε περιόδους βαριάς κατάθλιψης, είμαι σχεδόν νεκρή. Κουλουριασμένη στο κρεββάτι, δεν τρώω, δεν κοιμάμαι παρά μόνο με ηρεμιστικά, φοβάμαι τα πάντα, φοβάμαι τον κόσμο, φοβάμαι να βγω έξω, πονάει όλο μου το σώμα, έχω τύψεις και ντρέπομαι για όλα, νιώθω άσχημη και χαζή. Η πλάκα είναι ότι όντως «χαζεύω». Το μυαλό μου κινείται αργά και οι σκέψεις μου μπλέκονται σε έναν ατέρμονο αρνητισμό που με αποτρέπει από τα πάντα. Η δημιουργικότητά μου χάνεται. Η πιο απλή κίνηση, η πιο απλή πράξη, γίνεται βουνό. Τίποτα δεν μου δίνει χαρά. Ο θάνατος μοιάζει η μόνη λύση. Ο βασικός λόγος που γράφω αυτό το κείμενο είναι για να βοηθήσω κάποιον άλλο, έστω και έναν, που βρίσκεται σε αντίστοιχη κατάσταση και να του πω κάτι πολύ απλό, αλλά πολύ σημαντικό. Θα περάσει. Πάντα περνάει.
Η μανιοκατάθλιψη είναι ύπουλη –μπορεί να κρυφτεί για ένα μεγάλο διάστημα και μετά να έρθει πάλι καβάλα στο άλογο. Στην πραγματικότητα δεν φεύγει ποτέ, απλώς κάνει κύκλους. Είναι χρόνια ασθένεια. Συνήθως εμφανίζεται λίγο πριν ή λίγο μετά τα 30, αν και μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί στην εφηβεία ή σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία. Λένε, ότι μετά τα 50 αρχίζει να υποχωρεί και κάποια στιγμή φεύγει, μαζί με τη νεότητα. Πάντως, η θεραπεία δεν είναι για ένα διάστημα, αλλά για πάντα. Φυσικά προσαρμόζεται, είσαι καλύτερα μειώνεις τη δόση, είσαι χειρότερα παίρνεις κάτι ακόμα.
Πρέπει να έχεις έναν πάρα πολύ καλό γιατρό (ψυχίατρο, όχι ψυχολόγο) που να τον εμπιστεύεσαι απόλυτα και να μπορείς να του λες τα πάντα. Πολύ βασικό. Πρέπει να είσαι σε επικοινωνία, όχι συνεχή, αλλά σταθερή. Μπορεί να μην τον έχεις δει για δύο μήνες, αλλά αν ένα βράδυ δεν κοιμηθείς καθόλου, (μανία), πρέπει να τον πάρεις κατευθείαν τηλέφωνο. Έχεις πάντα το κινητό του κι ας μην το χρησιμοποιήσεις ποτέ. (Θα το χρησιμοποιήσεις). Συνήθως παίρνεις ένα κοκτέιλ φαρμάκων, αφού το αντικαταθλιπτικό σε ανεβάζει και μπορεί να σου προκαλέσει μανία κι αυτό που σε ηρεμεί μπορεί να σε ρίξει στην κατάθλιψη.
Ο τελευταίος μου γιατρός, ο τρίτος στη σειρά, είναι κορυφαίος. Την πρώτη φορά που πήγα, high as a kite, μου έδωσε μια σειρά από φάρμακα. Αν θυμάμαι καλά, έπρεπε να παίρνω έξι διαφορετικά χάπια μέσα στη διάρκεια της μέρας. Εγώ σιχαίνομαι τα φάρμακα, δεν παίρνω ούτε ασπιρίνη. Φρίκαρα. Άλλωστε ήμουν ήδη φρικαρισμένη, άυπνη επί μέρες, πτώμα και τσακωμένη με το σύμπαν. Του λέω: «Τόσα πολλά;» και μου απαντάει ατάραχος: «Πώς φαίνεται ότι δεν ξέρεις να μαγειρεύεις». «Ξέρω!», αναφώνησα προσβεβλημένη, γιατί όταν είσαι χάι τα ξέρεις όλα. «Ωραία», μου λέει. «Και πώς κάνεις το βραστό; Ρίχνεις το κρέας στο νερό και το αφήνεις να βράσει; Δεν θα βάλεις κρεμμυδάκι; Πατατούλα, καρότο; Καρυκεύματα;». Με έπεισε, με ηρέμησε και ξεκίνησα να τα κουμπώνω. Ένιωσα αμέσως καλύτερα. Τώρα, ένα χρόνο μετά, παίρνω το ένα δέκατο από αυτά που μου έδωσε τότε και θα συνεχίσω να το παίρνω μέχρι να μου πει να το αλλάξω. Τον εμπιστεύομαι απόλυτα. Νιώθω μια χαρά. Κανονική. Όπως πριν αρρωστήσω. Στεναχωριέμαι, χαίρομαι, πέφτω, ανεβαίνω, όπως όλοι. Όταν υποστώ ένα σοκ, κλονίζομαι. Όπως όλοι. Το εκκρεμές μου σταμάτησε να γυρνάει σαν τρελό, διανύει τώρα τη σωστή απόσταση. Μετά από 12 χρόνια φριχτής ταλαιπωρίας, νιώθω επιτέλους αισιόδοξη. Νομίζω ότι είμαι σε καλό δρόμο.
Μέχρι να φτάσω σ’ αυτό το σημείο, έχω αλλάξει τρεις ψυχιάτρους και τρεις ψυχολόγους. Η πρώτη μου ψυχολόγος ήταν μια πανάκριβη κυρία μεγάλης ηλικίας γαλλοσπουδασμένη και υπέρμαχος της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας. Επί δύο χρόνια προσπαθούσε να με πείσει ότι δεν έχω τίποτα, εκτός από ένα φουσκωμένο εγώ, που θέλει να τραβάει την προσοχή. Μάταια της έλεγα ότι δεν μπορώ να αναπνεύσω από την κατάθλιψη, ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα, ότι υπάρχει αυτή η ασθένεια στην ευρύτερη οικογένειά μου. Ήταν ανένδοτη. Δεν ήθελε να πάρω φάρμακα και ψάχναμε μαζί στα όνειρά μου και στην παιδική μου ηλικία για μια λύση. Δυστυχώς γι’ αυτήν, είχα την τύχη να έχω μια πάρα πολύ ευτυχισμένη παιδική ηλικία. Αφού είδα και απόειδα, σταμάτησα να πηγαίνω. Έχασα δύο χρόνια από τη ζωή μου και πάρα πολλά λεφτά. Τον δεύτερο ψυχίατρο, στον οποίο πήγα για ένα χρόνο, κανονικά θα έπρεπε να τον καταγγείλω στον ιατρικό σύλλογο. Θέλω να πω με αυτά, ότι η βοήθεια που θα λάβεις και η επικοινωνία που θα έχεις με τον θεραπευτή σου, είτε αυτός είναι γιατρός είτε ψυχοθεραπευτής, είναι πάρα πολύ σημαντική. Μπορεί να σε σώσει, αλλά μπορεί και να σε καταστρέψει. Ο ψυχίατρος είναι υποχρεωτικός. Ο ψυχολόγος προαιρετικός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο σημαντικός. Όμως, η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη.
Η μανιοκατάθλιψη είναι πολύ δύσκολη στη διάγνωση, παίρνει πολλές διαφορετικές μορφές, έχει πολλά διαφορετικά συμπτώματα, τρομερές διαβαθμίσεις και δεν υπάρχει κάποια εξέταση αιματολογική, εγκεφαλογράφημα κτλ που να μπορεί να την εντοπίσει. Συχνά θεωρούν ότι έχεις κατάθλιψη και σου δίνουν αντικαταθλιπτικά, τα οποία σε πετάνε στον αέρα. Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους με το ίδιο πρόβλημα. Κανένας μας δεν έχει ακριβώς τα ίδια συμπτώματα. Άλλοι έχουν πιο έντονες μανίες και άλλοι πιο βαριές καταθλίψεις. Κάποιοι είναι ικανοί να πετάξουν μια ολόκληρη περιουσία σε μια βραδιά στο καζίνο και άλλοι μπορούν να κλειστούν επί μια εβδομάδα σπίτι τους χωρίς φαγητό και ύπνο γράφοντας ή ζωγραφίζοντας, μέχρι να ξεπεράσουν τα όριά τους και να καταρρεύσουν. Στην κατάθλιψη, κάποιοι κλαίνε όλη μέρα, δεν τρώνε και δεν κοιμούνται, ενώ άλλοι κοιμούνται ατέλειωτες ώρες και τρώνε ό,τι βρουν μπροστά τους. Περιττό να πω ότι αυτές οι ακραίες διακυμάνσεις οδηγούν και σε ακραίες αυξομειώσεις βάρους (εγώ έχω ανεβοκατέβει 20 κιλά σε διάστημα έξι μηνών και αυτό πάνω από μια φορά). Η λίμπιντο ανεβοκατεβαίνει μαζί με τη διάθεση. Στην κατάθλιψη απλά δεν υπάρχει, στη μανία είναι ασυγκράτητη. Πολλοί υποφέρουν από αυτή την αρρώστια, χωρίς να το ξέρουν και μαζί τους υποφέρουν και οι δικοί τους. Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων εθισμένων σε διάφορες ουσίες έχει αυτό το πρόβλημα. Πολλοί αλκοολικοί πίνουν γιατί έχουν μανιοκατάθλιψη. Το πρόβλημά τους δεν είναι ο αλκοολισμός. Σε αυτόν οδηγούνται επειδή υποφέρουν.
Μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις, στον τομέα της ιατρικής στον εικοστό αιώνα, ήταν η θεραπευτική δράση του λιθίου στην αντιμετώπιση της μανιοκατάθλιψης. Έγινε, και αυτή, τυχαία. Ένας φίλος ψυχίατρος έλεγε ότι αν είχε ανακαλυφθεί λίγο νωρίτερα, ο Χέμινγουέι δεν θα είχε αυτοκτονήσει. Ούτε η Βιρτζίνια Γουλφ. Μεγάλοι συγγραφείς, ποιητές, μουσικοί, ηθοποιοί και καλλιτέχνες πάσχουν από την ασθένεια αυτή. Ο Λέοναρντ Κοέν έχει πει ότι προσπαθεί να ζει χωρίς φάρμακα για να μην περιορίζει τη δημιουργικότητά του. Περνάει όμως μεγάλα διαστήματα απομονωμένος, παλεύοντας με μια απέραντη θλίψη. Όταν βγαίνει από αυτήν, μας προσφέρει τους καρπούς της. Ο Στίβεν Φράι, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, γύρισε ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ για το BBC με τίτλο «The secret life of the manic depressive». Μίλησε με πολλούς διάσημους του Χόλιγουντ που υποφέρουν από αυτήν την αρρώστια, όπως τον Ρίτσαρντ Ντρέιφους και την Κάρι Φίσερ, αλλά μίλησε πολύ και για τη δική του εμπειρία. Λένε ότι ο Ναπολέων ήταν μανιοκαταθλιπτικός. Και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Πάντως ο Τσόρτσιλ ήταν σίγουρα. Μια σειρά από επιφανείς ανθρώπους της τέχνης, της πολιτικής και της επιστήμης παλεύουν κρυφά ή φανερά με αυτή την αρρώστια. Η τελευταία που βγήκε να μιλήσει δημόσια γι’ αυτό είναι η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, με αφορμή την πρόσφατη νοσηλεία της. Στα του οίκου μας, μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες συγγραφείς, η Μαργαρίτα Καραπάνου έγραψε και μίλησε για αυτήν, πριν τον πρόωρο θάνατό της.
Η μανιοκατάθλιψη είναι ευχή και κατάρα. Σε ανεβάζει στον ουρανό και σε πετάει στα τάρταρα. Αν μου έλεγε κανείς, ότι θα μπορούσα να ζήσω τη ζωή μου, από τα 26 μου μέχρι σήμερα χωρίς να έχω αρρωστήσει, θα το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά. Γιατί, ενώ υπέφερα πολύ, έγινα νομίζω καλύτερος άνθρωπος. Με μεγαλύτερη κατανόηση για την αδυναμία του άλλου και λιγότερη αλαζονεία. Αξιολογώ διαφορετικά τα σοβαρά από τα μη σοβαρά προβλήματα. Χαίρομαι όταν ξυπνάω το πρωί και νιώθω καλά. Δεν το θεωρώ πια δεδομένο. Έχω ανέβει πολύ ψηλά και έχω πέσει πολύ χαμηλά. Νιώθω ευγνωμοσύνη γι’ αυτό το «ταξίδι». Έχω χρέος απέναντι στον εαυτό μου και απέναντι σ’ αυτούς που μ’ αγαπάνε, τώρα που έχω πια καταλάβει τι μου συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται, να είμαι καλά. Δεν φοβάμαι πια, ούτε ντρέπομαι. Έμαθα επιτέλους, ότι δεν είμαι ούτε θεός, ούτε σκουπιδάκι. Είμαι εγώ και όταν νιώθω χαρούμενη και δυνατή, και όταν νιώθω αδύναμη και θλιμμένη. Είμαι πάντα εγώ. Το στοίχημα τώρα είναι να μάθω να ισορροπώ ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πόλους. Κι αυτό ισχύει για όλους μας, όχι μόνο για τους μανιοκαταθλιπτικούς.
Πηγή : Andro.gr [ https://www.andro.gr/zoi/theos-kai-skoupidaki/ ]
Ο πατέρας μου πάσχει από την ίδια ασθένεια.. Ομολογώ πως το κείμενο σου είναι πολύ κατατοπιστικό για κάποιον που δε το έχει βιώσει.. Όταν ήμουν μικρή με έπαιρνε το παράπονο. Αυτή η μανία που έχανε τον έλεγχο και δεν ήξερα που οφειλόταν με έκανε να νιώθω αδικημένη και με απομάκρυνε από κοντά του για πολλά χρόνια. Έφτασα στα 21 μου και πλέον μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτός ο άνθρωπος είναι όλη μου η ζωή.. Του έχω τόση αδυναμία που σίγουρα η μαμά μου και το αγόρι μου κάπου κάπου θα ζηλεύουν.. Έχω συμβιβαστεί με το γεγονός και παλεύω μαζί του προσπαθώντας να είμαι δίπλα του ακόμα και τις στιγμές που όλοι οι υπόλοιποι έχουν κουραστεί. Δεν είναι εύκολη ασθένεια! Παρόλα αυτά η συμβουλή που θέλω να δώσω σε όσους ζουν σε ένα αντοίστοιχο οικογενειακό περιβάλλον είναι να είναι εκεί.. και στα καλά και στα κακά! Όταν τους βλέπετε στην φάση της μανίας να τους αφήνετε να μιλάνε με τις ώρες και εσείς να του ακούτε χωρίς να πηγαίνετε κόντρα γιατί γιατί το έχουν ανάγκη καθώς δεν το κάνουν συνειδητά. Αντίθετα όταν τους βλέπετε σε φάση κατάθλιψης να τους μιλάτε. Να του μιλάτε πολύ, γιατί τότε σας έχουν ακόμα περισσότερη ανάγκη. Και ναι τότε να τους πηγαίνετε κόντρα. Να τους λέτε ξανά και ξανά πως δεν χρειάζεται να στεναχωριούνται για μικρόπράγματα επιχειρηματολογόντας το. Όταν ο πατέρας μου είναι στα κάτω του είμαι εκεί.. δίπλα του ακόμα και τηλεφωνικός όταν δέν μπορώ να βρίσκομαι κοντά του.. Θα του πω 5000 φορές πώς τυχεροί είμαστε που έχουμε ο ένας τον άλλον και την μαμά μου που τον λατρεύει αλλά και όλα αυτά που θα έπρεπε να τον κάνουν ευτυχισμένο. Και για λίγα λεπτά είναι καλύτερα και αυτή είναι η μεγαλύτερη επιβράβευσή μου. Δεν θέλω κάτι άλλο!! Ζω για αυτές τις στιγμές και θα κάνω τα πάντα για να είναι όσες περισσότερες μπορούν.. εκείνος θα με παίρνει τηλέφωνο να του τα ξαναλέω.. είναι και αυτό ένα βήμα! Ένα τεράστιο βήμα ακόμα και για εκείνον που έχει αποδεχτεί οτί υπάρχει άσπρο φως στις μαύρες μέρες του και με παίρνει τηλέφωνο για να του το επιβεβαιώσω..
Σας ευχαριστούμε για το πολύ όμορφο και συγκινητικό σχολιό σας.
Και ο δικός μου πατέρας πάσχει απο την ασθένεια αυτη …το κείμενο σου με συγκίνησε πολυ και με ενέπνευσε!
Ο μπαμπάκας σου είναι πολύ τυχερός που τον έχεις αποδεχθεί και τον στηρίζεις ! μακάρι να ήταν έτσι με όλους εμάς που υποφέρουμε από μανιοκατάθλιψη..προσωπικά δεν έχω βρει την ανάλογη στήριξη και το παλεύω μόνη μου, να του υπενθυμίζεις συνέχεια ότι είσαι εκεί και πως όλα θα γίνουν καλύτερα…πιστεψέ με είναι πολύ σωτήριες οι εκφράσεις αυτές…..
Σ ευχαριστώ πολύ για το τόσο ολοκληρωμένο σχόλιο σου. Ελάχιστοι καταλαβαίνουν την ανάγκη μας να μιλάμε ασταμάτητα, πηδωντας απ το ένα θέμα στο άλλο και δυστυχώς οι περισσότεροι μας αποφεύγουν στις μανίες μας, ακόμα και οι πιο αγαπημένοι μας. Πιστεύω πως είναι η κόπωση να ζουν μαζι μας που τους κάνει απόμακρους. Εγώ συνήθως μανίες ανεβάζω και ελάχιστες αλλά πολύ έντονς καταθλίψεις με αυτοκτονικές τάσει. Πράγματικά είναι μια δύσκολη ψυχική νόσος που με τα χρόνια την έκανα φίλη μου!
Και ο δικός μου πατέρας πάσχει από διπολική διαταραχή. Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είχε γίνει αντιληπτό για πολλά χρόνια μιας και ήταν εξαιρετικά πετυχημένος επαγγελματικά και όλοι νομιζαν ότι είναι απλώς εκκεντρικός, ανταγωνιστικος και νάρκισσος. Έτσι είχαν συσσωρευθεί τρομερά προβλήματα και δυσαρέσκειες με την μητέρα, τον αδερφό μου και εμένα, η οποία όμως λόγω αδυναμίας που του έιχα προσπαθούσα συχνά να τον κατανοήσω και να τον βοηθήσω παρόλο που όταν είχε κάποιο επεισόδιο μου φερόταν επιθετικα, προσβλητικά και υπονομευτικά. Από την ώρα που διαγνώσθηκε δυστυχως η μητέρα μου και ο αδερφός μου (που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι ψυχικά προβλήματα) και είχαν κουραστεί από την επί πολλά χρόνια δεσποτική συμπεριφορά του, όπως άλλωστε και εγώ, τον έχουν απαξιώσει και καταργήσει πλήρως λέγοντας τον τρελό, διπολικό και άλλα παρόμοια τα οποία με θλιβουν, με θυμώνουν και με κάνουν να νιώθω θλίψη και ντροπη. Είναι αλήθεια ότι ειναι πολλές οι φορές που είναι δύσκολο να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου όταν μεσα στη μανία του επιδιώκει να σου επιβάλει πράγματα ή να τον ακούς να σε κατηγορεί και να σε βρίζει καθώς παραλογιζεται και φτανεις σε σημειο να τον βρίσεις κι εσυ. Όμως με ενοχλει πολύ να βλέπω αυτή τη στάση σκληρότητας, συνολικής του ακύρωσης, ευθειών προσβολών και χαρακτηρισμών (είσαι τρελός, σαλεμενος κλπ) από την υπόλοιπη οικογένεια. Ειναι δύσκολο να αποδεχτείς ότι κάποιος που αγαπάς έχει αρρωστήσει και είναι πιο εύκολο να είσαι θυμωμένος και να τον απορρίπτεις. Όμως ζεις δυστυχισμένα και μέσα στην ένταση και την στενοχωρια. Σας ευχαριστω, εύχομαι τα καλύτερα σε όλες και ολους.
Τι κατανοητά κ απλά που τα είπες…με βοηθήσες να καταλάβω έναν άνθρωπο σημαντικό για μένα που μου αποκάλυψε πρόσφατα ότι πάσχει από σχιζοσυναισθηματικη …σας ευχαριστώ
Στα 30 ο γιός μου, μετά από ταλαιπωρία ετών, αμε΄τρητες συνεδρίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένας ψυχίατρος, ο τελευταίος πρόσφατα διέγνωσε ότι πάσχει από διπολική διαταραχή. Μέχρι στιγμής έβλεπε ψυχολ΄όγους και ψυχιάτρους αλλά κανένας δεν έδινε λύση ούτε μίλησε γι αυτό… έπρεπε από μόνος του να ψάξει-διάβασε δεκάδες ψυχολογικά βιβλία-και στον τελευταίο ψυχίατρο ο ίδιος του είπε να κοιτάξει και γι αυτό.. το τεστ δεν άφησε καμμιά αμφιβολία.
Έτσι εξηγήθηκαν όλα, τα επικίνδυνα χόμπυ του, η υπερσεξουαλικότητά του, η αυπνία και η αδυναμία να κρατήσει μια σχέση σταθερή ενώ το ήθελε, τα δικαιολογούσαμε στην ευφυία του και στο ιδιαίτερο τρόπο ζωής του.
Σαν μητέρα ψάχνω το γιατί…αναγνωρίζω στον άνδρα μου πολλά συμπτώματα και πλέον είμαι σίγουρη ότι όσα αντιμετώπισα στα 40 χρόνια γάμο μας οφείλονται σε μία μη διαγνωσμένη πάθηση και για τον ίδιο. Το παραδέχθηκε και ο ίδιος.
Θα χρειαστώ βοήθεια κι εγώ να το διαχειριστώ, είμαι όμως ευτυχής ότι με αφορμή το παιδί μου δόθηκαν πολλές εξηγήσεις και πλέον ξέρουμε ποιο είναι το θεριό.