701 total views

Εκπαίδευση στη δομημένη κλινική εκτίμηση και ψυχομετρική μέτρηση της συμπτωματολογίας και πορείας των συναισθηματικών διαταραχών
1. Εκπαιδευτείτε στη χρήση δομημένων κλινικών συνεντεύξεων και ψυχομετρικών εκτιμήσεων των συναισθηματικών διαταραχών

2. Αποκτήστε εμπειρία με την πιο άρτια μέτρηση της συμπτωματολογίας διπολικών και καταθλιπτικών ασθενών

3. Ενταχθείτε στην επιστημονική ομάδα στάθμισης και αξιολόγησης των ψυχομετρικών εκτιμήσεων της ΕΔΟ

Η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί τη τελευταία δεκαετία στη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, οϕείλεται εν μέρη στη συστηματική ψυχομετρική ποσοστοποίηση της συμπτωματολογίας τους και στο διαγνωστικό ορισμό τους. Πλέον, ερευνητικά εργαλεία που είχαν δημιουργηθεί για μελέτες που εξετάζουν την αποτελεσματικότητα θεραπευτικών παρεμβάσεων, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται στην καθημερινή κλινική πρακτική επαγγελματιών ψυχικής υγείας με τους ασθενείς τους. Η χρήση δομημένων συνεντεύξεων και ψυχομετρικών εκτιμήσεων για τη μέτρηση της συμπτωματολογίας ασθενών με συναισθηματικές διαταραχές, αποτελεί τη πιο άρτια και υπεύθυνη κλινική πρακτική και χαρακτηρίζει όλα τα κλινικά προγράμματα της ΕΔΟ (https://menu.bipolar.gr/).

Μέσα από αυτόν το σεμιναριακό κύκλο, θα σας δοθεί η ευκαιρία να μάθετε εις βάθος τη συμπτωματολογία των συναισθηματικών διαταραχών, καθώς και τη χρήση έγκυρων εργαλείων μέτρησής τους. Η παρούσα εκπαίδευση, παρέχει μία πολύ σημαντική βάση για όσους επαγγελματίες ψυχικής υγείας ενδιαφέρονται να αναπτύξουν μία πραγματική επιστημονικά τεκμηριωμένη κλινική πρακτική (evidence-based practice).

Συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παρακάτω:

1. Εισαγωγή στη συμπτωματολογία των συναισθηματικών διαταραχών και στις μεθόδους μέτρησής τους (8 ώρες)

2. Μέτρησή της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας με τη συνέντευξή του Hamilton (4 ώρες)

3. Μέτρηση της μανιακής συμπτωματολογίας με τη συνέντευξή του Young (4 ώρες)

4. Κλινική αξιολόγηση παρούσας κατάστασής και λειτουργικότητας με τις κλίμακες CGI, LIFE-II, GAF (2 ώρες)

5. Κλινική αξιολόγηση της πορείας ασθενών με συναισθηματικές διαταραχές με τις κλίμακες LIFE-II & NIMH-Lifechart (2 ώρες)

6. Ψυχομετρική αξιολόγηση παρούσας κατάστασής και λειτουργικότητας με τις κλίμακες IDS (κατάθλιψη), ALTMAN (μανία), SAS (λειτουργικότητα), GAD-7 (άγχος) (2 ώρες)

7. Πρακτική ατομική άσκηση στη παρακολούθηση της συμπτωματολογίας διπολικών και καταθλιπτικών ασθενών (12 ώρες)

Μέχρι το τέλος της εκπαίδευσής οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τις κλινικές και ψυχομετρικές εκτιμήσεις και να μπορούν να παρέχουν στους ασθενείς τους την αρτιότερη μέτρηση της ψυχικής τους κατάστασης.

Θα δοθούν οι Ελληνικές εκδόσεις και η άδεια χρήσης τους στους συμμετέχοντες, καθώς και η δυνατότητά να συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμά στάθμισης των ψυχομετρικών εκτιμήσεων. Θα δοθεί και όλη η σχετική βιβλιογραφία στην Αγγλική γλώσσα. Τέλος σε όσους συνεχίσουν τη συμμετοχή τους στην στάθμιση των αναφερόμενων κλιμάκων, θα δοθεί πρόσβαση και η άδεια χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος που έχει αναπτυχθεί για την αξιολόγηση των θεραπευτικών παρεμβάσεων της ΕΔΟ.

Παρέχεται πιστοποιητικό συμμετοχής και βεβαίωση εκπαίδευσης για τη χρήση των παραπάνω ψυχομετρικών εργαλείων.

Χρόνος εκπαίδευσης:

34 ώρες / 12 εβδομάδες

Τιμή συμμετοχής:

30 ευρώ / εβδομάδα – Παρέχεται έκπτωση σε όσους προπληρώσουν.

Κοινό:

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες και φοιτητές ψυχικής υγείας (Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Νοσηλευτές, Κοινωνικοί λειτουργοί)

Εκπαιδευτές:

Δρ. Ιωάννης Μάλλιαρης, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Ιδρυτής & Επιστημονικός Υπεύθυνος της ΕΔΟ.
– https://www.drmalliaris.com/

Δρ. Μιχάλης Χατζούλης, Ψυχίατρος, Λέκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης της ΕΔΟ.

Μέλη ασθενείς της ΕΔΟ

Ημερομηνία έναρξης:

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν την εγγραφή τους ΕΔΟ:https://register.bipolar.gr/ και να αποστείλουν το βιογραφικό τους (edo@bipolar.gr) Η ένταξη στο σεμιναριακό κύκλο θα γίνει κατόπιν συνέντευξης. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι το τέλος του Νοέμβρη 2013 (30/11/13)