299 total views

Ερευνητές από τη Μεγάλη Βρετανία σε πρόσφατη μελέτη αναφέρουν ότι σε ασθενείς με διπολική διαταραχή συχνά η συνοσηρότητα με καρδιαγγειακά νοσήματα μπορεί να μην ληφθεί υπ’όψιν και ως αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία. Σημειώνουν επίσης ότι κάτι τέτοιο ισχύει παρά το γεγονός ότι το σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας παρέχει στους ασθενείς δωρεάν περίθαλψη.

“Η συστηματική ανεπάρκεια στην αναγνώριση και στην θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων στους διπολικούς ασθενείς μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη θνησιμότητα” αναφέρει ο βασικός ερευνητής Daniel Smith και οι συνεργάτες του στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine.

Η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα ερεύνησε τα ιατρικά αρχεία 2582 ασθενών με διπολική διαταραχή, οι οποίοι αποτελούσαν το 0.2% ενός μεγαλύτερου δείγματος ασθενών, οι οποίοι με τη σειρά τους αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Σκωτίας.

Δύο βασικές συνοσηρότητες της καρδιαγγειακής νόσου (1. στεφανιαία νόσος και 2. υπέρταση) δεν ήταν περισσότερο καταγεγραμμένες στους διπολικούς ασθενείς από ότι σε άλλους ασθενείς , ακόμα και όταν έχοντας λάβει υπ’ όψιν την ηλικία και το φύλο τους. Για την ακρίβεια, η υπέρταση είχε σημαντικά μικρότερη εμφάνιση στους διπολικούς ασθενείς.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι απρόσμενο, λαμβάνοντας υπόψη τα γνωστά υψηλά ποσοστά της θνησιμότητας της καρδιαγγειακής νόσου στη διπολική διαταραχή. Παρ’ όλα αυτά, σημειώνουν ότι τα ποσοστά παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις ήταν σημαντικά αυξημένα σε ασθενείς με διπολική διαταραχή. Για παράδειγμα, ένα από αυτά, ο διαβήτης, ήταν 31% πιο κοινός απ’ ότι στους μη διπολικούς ασθενείς.

Οι ερευνητές καταλήγουν, όπως έχει βρεθεί και σε προηγούμενες έρευνες, στο εξής συμπέρασμα: “τα αποτελέσματά μας προτείνουν μια ισχυρή πιθανότητα μειωμένης καταγραφής της καρδιαγγειακής νόσου στη διπολική διαταραχή”. Αυτή η μειωμένη καταγραφή μπορεί να οφείλεται εν μέρει σε παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον ασθενή, λέει η ομάδα. Πιο συγκεκριμένα είναι πιθανό ότι οι διπολικοί ασθενείς αποφεύγουν να επισκέπτονται τον γιατρό τους όταν υποτροπιάζουν και όταν είναι καλά να βιώνουν κοινωνική απομόνωση που και αυτή με τη σειρά της δεν βοηθάει στην σωστή αναφορά καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Παρ’ όλα αυτά, η μειωμένη καταγραφή καρδιαγγειακών προβλημάτων σε διπολικούς ασθενείς συνοδευόταν από ανεπαρκή θεραπεία. Οι ασθενείς με διπολική διαταραχή που είχαν και στεφανιαία νόσο, ήταν 55% πιο πιθανό να καπνίζουν από την ομάδα ελέγχου που επίσης είχε στεφανιαία νόσο (χωρίς διπολική διαταραχή). Ήταν επίσης δύο φορές πιο πιθανό να μην λαμβάνουν αντιυπερτασική αγωγή και επίσης πιο πιθανό να παίρνουν πολλαπλά αντιυπερτασικά φάρμακα.

Ο Smith και συνεργάτες του σημείωσαν ότι δεν μπορούν οριστικά να εναποθέσουν την ανεπαρκή θεραπεία στην έλλειψη αντιυπερτασικής αγωγής χωρίς να γνωρίζουν την αρτηριακή πίεση των ασθενών. Παρ’ όλα αυτά, οι διπολικοί ασθενείς με στεφανιαία νόσο ήταν επίσης 31% λιγότερο πιθανό να παίρνουν στατίνη. Επίσης αναφέρουν ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για τους ανθρώπους με στεφανιαία νόσο, οι στατίνες προτείνονται για όλους τους ασθενείς πριν την θεραπεία ανεξάρτητα από τα επίπεδα χοληστερόλης, οπότε η έλλειψη συνταγογράφησης είναι ενδεικτικό μιας χαμένης ευκαιρίας να γίνει μια τεκμηριωμένη παρέμβαση σε ανθρώπους με διπολική διαταραχή.

Οι ερευνητές τέλος τονίζουν: “Τα αποτελέσματά μας σε σχέση με τη συνταγογράφηση είναι εν δυνάμει ανησυχητικά γιατί η συμμόρφωση στην καρδιαγγειακή αγωγή σε άτομα με ψυχικές διαταραχές μπορεί να είναι λιγότερο χαμηλή απ’ ότι προτείνουν τα δεδομένα σχετικά με τη συνταγογράφηση.

 

Αρχική μελέτη : Smith, D. J., Martin, D., McLean, G., Langan, J., Guthrie, B., & Mercer, S. W. (2013). Multimorbidity in bipolar disorder and undertreatment of cardiovascular disease: a cross sectional study. BMC medicine11(1), 263.

Στην Ελλάδα θέματα της σωματικής υγείας ασθενών με Διπολική Διαταραχή εξετάζονται στα πλαίσια του προγράμματος Διατροφικής & Σωματικής Υγείας της Ελληνικής Διπολική Οργάνωσης (ΕΔΟ) – https://edofit.bipolar.gr

Μετάφραση άρθρου: Μυρτώ Φιλιόγλου, Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης της ΕΔΟ. Επιστημονική επιμέλεια: Δρ. Ιωάννης Μάλλιαρης, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Επιστημονικός υπεύθυνος της ΕΔΟ.
Πηγή: Φιλιόγλου & Μάλλιαρης, 2014, maniokatathlipsi.gr . Ελεύθερη η αναδημοσίευση, ως έχει, με αναφορά στην πηγή.