416 total views
Ξεκινάει μία ακόμα ομάδα στήριξης και επικοινωνίας για ανθρώπους με διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) για τα μέλη και φίλους της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης (ΕΔΟ). Από το 2008 που οργανώθηκε η πρώτη ομάδα στήριξης και επικοινωνίας για ανθρώπους με διπολική διαταραχή στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα (2014), οι ομάδες της ΕΔΟ παρέχουν τη δυνατότητα στήριξης, γνωριμίας και ενημέρωσης μέσα σε ένα ιδιαίτερα οργανωμένο πλαίσιο.
Καλωσορίζουμε την έναρξη της ανοιξιάτικής μας ομάδας!
Νέες εγγραφές θα γίνονται μέχρι και τις 14 Απρίλη και η ένταξη στην ομάδα θα ξεκινήσει από τις 21 Απρίλη (πληροφορίες – εγγραφές: 2108815970 – https://register.bipolar.gr)
1. Τι είναι η ομάδα στήριξης και επικοινωνίας της ΕΔΟ;
Είναι μία ομάδα στήριξης και επικοινωνίας ανθρώπων που έχουν μία κοινή εμπειρία συνήθως μιας συγκεκριμένης κατάστασης ή ασθένειας. Ο σκοπός της ομάδας είναι να παρέχει ένα ασφαλές μέρος στα μέλη της δίνοντας τους τη δυνατότητα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σχετικά με τη διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον. Τα μέλη της ομάδας συναντιούνται με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες στήριξης και επικοινωνίας τους, να αναλάβουν ευθύνες για τον εαυτό τους και την ασθενειά τους και να δουλέψουν μαζί για να λειτουργήσει ομαλά η ομάδα.
Τα προνόμια μίας ομάδας στήριξης και επικοινωνίας είναι:
• Νιώθεις λιγότερο απομονωμένος
• Έχεις πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες
• Μοιράζεσαι κοινές εμπειρίες
• Ενδυνάμωση – παίρνεις δύναμη για την υγειά σου
• Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση σου
• Βρίσκεις έμπνευση από τους άλλους
• Έχεις την ευκαιρία να βοηθήσεις τους άλλους
• Μαθαίνεις καινούργιες επιδεξιότητες
Μία ομάδα στήριξης και επικοινωνίας δίνει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να μοιραστούν τα συναισθήματά τους, τα προβλήματα τους, ιδέες και πληροφορίες με άλλα άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοιες εμπειρίες.
2. Τι δεν μπορεί να κάνει η ομάδα στήριξης;
Μια ομάδα στήριξης δεν μπορεί να επιλύσει πρακτικά προβλήματα των ανθρώπων και δεν μπορεί να αντικαταστήσει ποτέ τις φαρμακευτικές υπηρεσίες του ψυχίατρου ή τις ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες του ψυχολόγου. Δεν θα επωφεληθούν όλοι από μια ομάδα στήριξης. Μερικοί άνθρωποι δεν νιώθουν άνετα να μιλήσουν για προσωπικά συναισθήματα μπροστά σε έναν αριθμό ατόμων.
3. Πως λειτουργεί η ομάδα στήριξης;
Το κάθε ενδιαφερόμενο μέλος κάνει μία πρώτη συνάντηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας της ΕΔΟ. Στη συνάντηση γίνεται ενημέρωση για την ομάδα, τους στόχους και τους κανόνες λειτουργίας της. Έπειτα γίνεται μία πρώτη κλινική αξιολόγηση της διάγνωσης και της παρούσας κατάστασης του ασθενή. Είναι σημαντικό ο κάθε ασθενής να έχει τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής ή ιστορικό κατάθλιψης και να βρίσκεται σε κατάσταση νορμοθυμίας (ή να παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία). Η κάθε ομάδα αποτελείται από 5 – 10 μέλη και οι συναντήσεις γίνονται 2 φορές κάθε μήνα σε διάρκεια δύο ωρών. Η συμμετοχή είναι προαιρετική. Η θεματολογία της ομάδας καθορίζεται από τα μέλη της και σε κάποιες συναντήσεις υπάρχουν ειδικά θέματα και καλεσμένοι που παρουσιάζονται σχετικά με τη διπολική διαταραχή.
4. Ποιός επιμελείται το πρόγραμμα και παρέχει την υπηρεσία;
Επιστημονικός επιμελητής του προγράμματος είναι ο Δρ. Ιωάννης Γ. Μάλλιαρης, Bsc. Hons, PhD, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Institute of Psychiatry, King’s College London (https://www.drmalliaris.com/) Ιδρυτής και Επιστημονικός υπεύθυνος της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης. Ο Δρ. Μάλλιαρης έχει επιμεληθεί αντίστοιχες ομάδες στην Αγγλική Διπολική Οργάνωση και εξειδικεύεται στη διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη).
5. Βρίσκομαι μακριά από την Αθήνα πως μπορώ να συμμετέχω στην ομάδα;
Μπορείτε να έρχεστε μία φορά το μήνα εάν θέλετε και σας είναι εφικτό. Η συμμετοχή έτσι και αλλιώς στις ανοιχτές ομάδες είναι προαιρετική. Σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσαμε να σας βοηθήσουμε να οργανώσετε και να λειτουργήσετε την δική σας τοπική ομάδα στήριξης και επικοινωνίας και να σας παρέχουμε τηλεφωνική ή διαδικτυακή εκπαίδευση και υποστήριξη.
6. Τι κοστίζει η συμμετοχή;
25 ευρώ η συνεδρία. Παρέχεται έκπτωση σε όσους προπληρώσουν την συμμετοχή τους και σε όσους έρχονται συστηματικά στις συναντήσεις.
7. Πως ξεκινάω και που γίνονται οι ομάδες;
Καλέστε το 2108815970 και κάντε την αρχική εγγραφή σας ΕΔΟ:
1. Ασημάκη Φωτήλα 3, Πεδίον Άρεως, Αθήνα
2. Αττικής 5, Ραφήνα
Νέες εγγραφές θα γίνονται μέχρι και τις 14 Απρίλη και η ένταξη στην ομάδα θα ξεκινήσει από τις 21 Απρίλη.
Προσφατα σχολια