467 total views

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το King’s College του Λονδίνου (Clement, et al., 2014), το στίγμα που σχετίζεται με τη ψυχική υγεία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που εμποδίζει τα άτομα να έχουν πρόσβαση σε, απαραίτητες για αυτά, υπηρεσίες φροντίδας. Η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Psychological Medicine, συμπεριλαμβάνει δεδομένα από 114 έρευνες, και παραπάνω απο 90000 συμμετέχοντες ασθενείς παγκοσμίως. Αν και περίπου ένας στους 4 ανθρώπους έχουν κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, στην Ευρώπη και στην Αμερική, παραπάνω από το 75% των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές δεν λαμβάνουν κάποια θεραπεία. Για πολλές διαταραχές, όπως η ψύχωση, η διπολική διαταραχή, η μείζονα κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές, η καθυστέρηση στη λήψη φροντίδας ή η παντελής έλλειψη φροντίδας συνδέεται με χειρότερη εξέλιξη αυτών των προβλημάτων.

Ο καθηγητής, και πρωταρχικός συγγραφέας του άρθρου, Graham Thornicroft, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King’s College λέει : “Έχουμε πλέον ξεκάθαρες αποδείξεις ότι το στίγμα που σχετίζεται με τη ψυχική υγεία έχει ένα τοξικό αποτέλεσμα και εμποδίζει τους ανθρώπους να αναζητούν βοήθεια για προβλήματα ψυχικής υγείας. Η μεγάλη απροθυμία του να είσαι “ένας ψυχικά ασθενής” σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα αναβάλουν να δουν κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας για μήνες, ή και για πάντα, κάτι το οποίο με τη σειρά του καθυστερεί την ανάρρωση.

Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το National Institute for Health Research (NIHR) στα πλαίσια του SAPPHIRE Programme, διερεύνησε την επίδραση που έχει το στίγμα στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας έρχονται σε επαφή με επίσημες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου και τους γενικούς γιατρούς, εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ψυχοθεραπείες.

Το στίγμα βαθμολογήθηκε ως το τέταρτο από τα 10 υψηλότερα εμπόδια στην αναζήτηση υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Τα κύρια είδη του στίγματος που εμποδίζουν τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας ήταν το “στίγμα της θεραπείας” (το στίγμα που συσχετίζεται με τη χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας ή με τη λήψη θεραπείας για τη ψυχική υγεία) και το “εσωτερικευμένο στίγμα” (ντροπή και αμηχανία). Άλλα σημαντικά εμπόδια στην αναζήτηση βοήθειας ήταν ο φόβος της αποκάλυψης κάποιας κατάστασης σχετικά με τη ψυχική υγεία, ανησυχίες πάνω σε θέματα εμπιστοσύνης, πεποιθήσεις ότι μπορούν να χειριστούν τα προβλήματα μόνοι τους και ότι δεν χρειάζονται βοήθεια.

Η έρευνα προσδιόρισε επίσης κάποιες συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων για τις οποίες το στίγμα είχε μεγαλύτερη επίδραση στο να τους εμποδίζει να ζητήσουν βοήθεια. Αυτές οι ομάδες συμπεριλάμβαναν νέους ανθρώπους, άντρες, μειονότητες, αυτούς που βρίσκονταν στο στρατό και επαγγελματίες υγείας.

Η Δρ Sarah Clement, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King’s College και πρωταρχική συγγραφέας του άρθρου, λέει : ” Η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι το στίγμα που συνδέεται με τη ψυχική υγεία πάιζει ένα σημαντικό ρόλο στο να εμποδίζει τους ανθρώπους να αναζητούν θεραπεία. Βρήκαμε ότι ο φόβος αποκάλυψης μιας κατάστασης που σχετίζεται με τη ψυχική υγεία ήταν ένα κοινό εμπόδιο. Μέσω της υποστήριξης των ανθρώπων έτσι ώστε να μιλάνε για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που μπορεί να έχουν, μέσω εκστρατειών κατά του στίγματος για παράδειγμα, πιθανώς μπορεί να ξεκινήσουν να αναζητουν βοήθεια.


Αρχική μελέτη : Clement, S., Schauman, O., Graham, T., Maggioni, F., Evans-Lacko, S., Bezborodovs, N., … & Thornicroft, G. (2014). What is the impact of mental health-related stigma on help-seeking? A systematic review of quantitative and qualitative studies. Psychological medicine, 1-17.

Στην Ελλάδα το στίγμα της ψυχικής υγείας αντιμετωπίζεται από εκδηλώσεις και ενημερωτικές καμπάνιες που διοργανώνονται από συλλόγους και φορείς ψυχικής υγείας. H Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) διοργανώνει δωρεάν ενημερωτική καμπάνια σχετικά με τη διπολική διαταραχή στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν εταιρείες, σύλλογοι, δήμοι, και ακαδημαϊκές σχολές (για περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΟ: ).

Μετάφραση άρθρου: Μυρτώ Φιλιόγλου, Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης της ΕΔΟ. Επιστημονική επιμέλεια: Δρ. Ιωάννης Μάλλιαρης, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Επιστημονικός υπεύθυνος της ΕΔΟ.

Πηγή: Φιλιόγλου & Μάλλιαρης, 2014, maniokatathlipsi.gr . Ελεύθερη η αναδημοσίευση, ως έχει, με αναφορά στην πηγή.