690 total views
Βασική εκπαίδευση στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) της Διπολικής διαταραχής
Η διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) είναι μία από τις πιο σοβαρές ψυχικές διαταραχές της διάθεσης. Χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης και επηρεάζει με διάφορες μορφές της από το 1% εώς και το 6% του πληθυσμού. Η αιτιολογία της, καθώς και η βασική θεραπεία της, έχουν από πολύ νωρίς βασιστεί σε βιολογικές προσεγγίσεις
Παρόλο που η φαρμακευτική αγωγή έχει πλέον καθιερωθεί ως η κύρια θεραπεία των περισσότερων διπολικών ασθενών, η αδυναμία της φαρμακευτικής αγωγής να σταματήσει τις συνεχόμενες υποτροπές, καθώς και το γεγονός ότι η πορεία της διπολικής διαταραχής επηρεάζεται έντονα από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, έκανε αναγκαία την ανάπτυξη εξειδικευμένων ψυχοθεραπευτικών προγραμμάτων.
Οι μελέτες αποτελεσματικότητας που έχουν διαξαχθεί με αυτές τις ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις έχουν πλέον αποδείξει ότι ο συνδυασμός της εξειδικευμένης ψυχοθεραπείας με τη φαρμακευτική αγωγή αποτελούν την πιο αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση στη διπολική διαταραχή.
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία (ΓΣΘ) έχει από πολύ νωρίς υπάρξει η πρώτη δομημένη ψυχοθεραπεία που έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στις περισσότερες ψυχικές διαταραχές, καθώς και στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Έπειτα από τουλάχιστον 20 χρόνια μελέτης και μία σειρά από μελέτες αποτελεσματικότητας, η Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία (ΓΣΘ) αποτελεί την πιο καλά μελετημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ψυχοθεραπεία για τη διπολική διαταραχή. Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο υποτροπών, βελτιώνει τη λειτουργικότητα των ασθενών, ενισχύει το θεραπευτικό ρόλο των φαρμακευτικών αγωγών και βοηθάει στη πιο γρήγορη ανάρρωση από τη διπολική κατάθλιψη. Το ΓΣΘ μοντέλο του καθηγητή Dominic Lam καθώς και οι ΓΣΘ παρεμβάσεις αποτελεσματικότητάς του, έχουν αποτελέσει παράδειγμα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας στη προφύλαξη.
Στο πρώτο κύκλο εκπαίδευσης στις βασικές αρχές της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας θα καλυφθεί η επιστημονική βιβλιογραφία των Γνωσιακών Συμπεριφορικών μοντέλων της διπολικής διαταραχής και θα δοθεί εκπαίδευση στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία προφύλαξης στη διπολική διαταραχή σύμφωνα με το μοντέλο και τη παρέμβαση του Lam.
Οι ΓΣΘ παρεμβάσεις που έχουν επικεντρωθεί στην προφύλαξη από νέα επεισόδια σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή έχουν δείξει τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα στη διπολική διαταραχή.
Η επίσημη εφαρμογή της συγκεκριμένης θεραπείας παρέχεται αποκλειστικά από την ΕΔΟ και το Γραφείο Ψυχικής Δρ. Ιωάννη Γ. Μάλλιαρη & Συνεργάτες και για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το 2011 εώς και σήμερα.
Οι ενότητες της θεωρητικής εκπαίδευσης:
1. Εισαγωγή στις διπολικές διαταραχές. Διάγνωση και θεραπεία. (4 ώρες)
2. Οι Φαρμακευτικές αγωγές στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής. (2 ώρες)
3. Οι Γνωσιακές Συμπεριφορικές θεωρίες της διπολικής διαταραχής. (2 ώρες)
4. Ανασκόπηση μελετών αποτελεσματικότητας ΓΣΘ παρεμβάσεων. (2 ώρες)
5. Το ΓΣΘ μοντέλο του Dominic Lam και η ΓΣΘ θεραπεία προφύλαξης. (4 ώρες)
6. Τα 3 στάδια θεραπείας προφύλαξης και η εφαρμογή της ΓΣΘ θεραπείας του Lam. (12 ώρες)
7. Επιτυχίες και αποτυχίες της ΓΣΘ θεραπείας του Lam και το μέλλον των ΓΣΘ παρεμβάσεων στη θεραπευτική προφύλαξη της διπολικής διαταραχής. (2 ώρες)
8. Τελική εξέταση γνώσεων (προαιρετικό για όσους θέλουν βεβαίωση απόδοσης και υποχρεωτικό για όσους θέλουν να συνεχίσουν με την πρακτική κατάρτιση) (2 ώρες)
Οι συμμετέχοντες που τελειώσουν με επιτυχία το πρώτο κύκλο θεωρητικής κατάρτισης θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πρακτική κατάρτιση υπό εποπτεία.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σωστή εκμάθηση της Γνωσιακής Συμπεριφορικής θεραπείας απαιτεί πολυετή εκπαίδευση καθώς και η σωστή εφαρμογή της ΓΣΘ στη διπολική διαταραχή απαιτεί πολυετή κλινική εμπειρία.
Συνεπώς οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να δουν τη συγκεκριμένη εκπαίδευση ως μία καλή και βασική εισαγωγή στη ΓΣΘ της διπολικής διαταραχής και ως βάση για περαιτέρω εκπαίδευση και απόκτηση κλινικής εμπειρίας υπό εποπτεία.
Θα δοθεί προτεραιότητα παρακολούθησης σε όσους έχουν βασικές γνώσεις ΓΣΘ, καθώς και σε όσους έχουν παρακολουθήσει τον Α’ κύκλο εκπαίδευσης (2014) που αφορούσε την ψυχομετρική και κλινική αξιολόγηση ασθενών με συναισθηματικές διαταραχές.
Για το 2015 θα επιλεχθούν μέχρι και μόνο 7 συμμετέχοντες κατόπιν συνέντευξης και αξιολόγησης του βιογραφικού τους.
Θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής και βεβαίωση παρακολούθησης και απόδοσης κατόπιν τελικής εξέτασης γνώσεων.
Χρόνος θεωρητικής εκπαίδευσης:
30 ώρες – 15 εβδομάδες (Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος)
(Πρακτική κατάρτιση: Μάιος – Ιούνιος – Ιούλιος)
Τιμή συμμετοχής:
750 ευρώ (για θεωρητική κατάρτιση) σε τρεις ισόποσες (250 ευρώ) μηνιαίες δόσεις.
Παρέχεται έκπτωση σε όσους προπληρώσουν. Το κόστος της πρακτικής κατάρτισης καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εποπτευόμενων και το είδος της εποπτείας.
Κοινό:
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες και φοιτητές ψυχικής υγείας (Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Νοσηλευτές, Κοινωνικοί λειτουργοί).
Εκπαιδευτές:
Δρ. Ιωάννης Μάλλιαρης, BSc. PhD., Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Ιδρυτής & Επιστημονικός Υπεύθυνος της ΕΔΟ.- https://www.drmalliaris.com/
Ο Δρ. Μάλλιαρης έχει δουλέψει και εκπαιδευτεί με τον πατέρα της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας στη Διπολική διαταραχή, τον Καθηγητή Dominic Lam στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Institute of Psychiatry, King’s College London) και έχει εκπαιδευτεί στην Συμπεριφορική θεραπεία με τον Καθηγητή Ivar Lovaas στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιας.
Δρ. Μιχάλης Χατζούλης, MD., PhD., Ψυχίατρος, Λέκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης της ΕΔΟ.
Ηλίας Παπαλιάς, MD Ψυχίατρος, Επιμελητής Διακλαδικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων, Μέλος Συνεργάτης της ΕΔΟ.
Μέλη ασθενείς της ΕΔΟ.
Ημερομηνία έναρξης:
Φεβρουάριος 2015
Εγγραφές:
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν την εγγραφή τους ΕΔΟ: https://register.bipolar.gr να αποστείλουν το βιογραφικό τους (edo@bipolar.gr) και να καλέσουν τη γραμματεία 2108815970. Η ένταξη στο σεμιναριακό κύκλο θα γίνει κατόπιν συνέντευξης. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι το τέλος του Γενάρη 2015.
Προσφατα σχολια