480 total views

Γνωρίζουμε τον σπουδαίο ρόλο της συνδυαστικής θεραπείας στη διπολική διαταραχή, πέραν όμως της ολοκληρωμένης θεραπείας που μπορεί να λάβει ένας ασθενής, υπάρχουν κι άλλες ανάγκες που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα του καθώς και την ποιότητα ζωής του γενικότερα.

Στο χώρο της ψυχιατρικής έρευνας, η εκτίμηση των αναγκών των ψυχικά ασθενών αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας. Είναι ο καλύτερος τρόπος αξιολόγησης των παρεμβάσεων που γίνονται σε επίπεδο πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Επιπλέον η εκτίμηση των αναγκών βοηθάει στον εντοπισμό των προβλημάτων που υπάρχουν κι έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να καταλάβουμε καλύτερα τι δημιουργεί τις υπάρχουσες ανάγκες. Άλλωστε ο πιο σημαντικός θεραπευτικός στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ψυχικά ασθενών.

Παρότι στις περισσότερες χώρες, η εκτίμηση των αναγκών έχει αναγνωριστεί ως καθοριστικός παράγοντας αξιολόγησης, σχεδιασμού και ανάπτυξης των υπηρεσιών υγείας, στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχουν σταθμισμένα εργαλεία γι ‘ αυτό το σκοπό.

Σήμερα, παγκοσμίως αναγνωρισμένο εργαλείο για την αξιολόγηση και την εκτίμηση των αναγκών των ψυχικά ασθενών είναι το Camberwell Assessment of Need (CAN). Το CAN αναπτύχθηκε σταδιακά στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King’s College του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1994. Σκοπός του είναι η ατομική εκτίμηση των αναγκών που έχουν άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές ψυχικές διαταραχές.

Εξετάζει 22 διαφορετικούς τομείς αναγκών που αφορούν την υγεία και τη κοινωνική ζωή του ασθενή, μέσω ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής. Οι τομείς έχουν ένα εύρος και δεν περιλαμβάνουν μόνο κλινικά θέματα. Περιλαμβάνουν θέματα όπως: κατοικία, διατροφή, φροντίδα σπιτιού, φροντίδα εαυτού, ημερήσιες δραστηριότητες, σωματική υγεία,ψυχωτικά συμπτώματα, πληροφόρηση για την ασθένεια καθώς και τη θεραπεία, ψυχολογική δυσφορία, ασφάλεια εαυτού, ασφάλεια για τους άλλους, χρήση αλκοόλ, χρήση ουσιών, συντροφία, διαπροσωπικές σχέσεις, σεξουαλική ζωή, φροντίδα παιδιών, βασική εκπαίδευση, τηλέφωνο, μετακίνηση, οικονομική κατάσταση, προνοιακά επιδόματα.

Εξετάζοντας όλους τους τομείς το CAN μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο στο χώρο ψυχικής υγείας, βοηθώντας σε ερευνητικό επίπεδο καθώς και σε κλινικό. Οι έρευνες που έχουν γίνει στην Ελλάδα σε σχέση με τις ανάγκες των ασθενών είναι περιορισμένες. Συνεπώς, η προσαρμογή του CAN στα ελληνικά δεδομένα θα βοηθήσει στο να έχουμε έγκυρες και αξιόπιστες μετρήσεις. Καθώς επίσης και η ένταξη του CAN (δηλαδή να γίνεται συστηματική εκτίμηση των αναγκών) στη κλινική δουλειά που γίνεται με έναν ασθενή βοηθάει στο προγραμματισμό των θεραπευτικών παρεμβάσεων και στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας τους (εάν βοήθησαν όντως τον ασθενή).

Ο σημαντικότερος στόχος της έρευνας αυτής είναι η κατανόηση των αναγκών που έχουν οι διπολικοί ασθενείς (από τη δική τους σκοπιά) με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Εάν θεωρείτε αυτό το λόγο όσο σημαντικό τον θεωρούμε εμείς, παρακαλώ αφιερώστε λίγο χρόνο να απαντήσετε το ερωτηματολόγιο μας https://goo.gl/forms/st3KNuijiM

Για οποιαδήποτε παρατήρηση, διευκρίνηση, προσθήκη ή σκέψη σχετική με το θέμα, θα χαρώ πολύ να επικοινωνήσετε μαζί μου (froswloukouza@yahoo.gr / 6971-813232).

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και την εμπιστοσύνη σας.

Με εκτίμηση,

Λουκουζά Ευφροσύνη