81 total views

Ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας, συχνά αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της φροντίδας των άλλων, χωρίς να δίνουμε επαρκή προσοχή στις δικές μας ανάγκες. Στο πλαίσιο της δουλειάς και της εξειδίκευσής μας είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε και τη δική μας ψυχική υγεία. Η  βιωματική ομάδα που δημιουργήσαμε στοχεύει να προσφέρει ένα ασφαλές και εμπιστευτικό πλαίσιο για ψυχολόγους-ψυχιάτρους, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών, ανάπτυξης αυτογνωσίας και υποστήριξης σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Η ομάδα λειτουργεί βάσει του μοντέλου της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (CBT) σύμφωνα με τα πρότυπα του Beck Institute και είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των συμμετεχόντων. Επικεντρωνόμαστε στη διαχείριση δυσλειτουργικών σκέψεων, την ενίσχυση θετικών συμπεριφορών και την ανάπτυξη πρακτικών στρατηγικών για τη διαχείριση του στρες και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην επαγγελματική μας καθημερινότητα. Παράλληλα, η ομάδα παρέχει ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στη CBT, με στόχο οι συμμετέχοντες να εξασκούν και να εμβαθύνουν σε τεχνικές που χρησιμοποιούν με τους θεραπευόμενους τους.

Η συγκεκριμένη ομάδα στοχεύει αρχικά στην ενίσχυση της αυτοφροντίδας και της ψυχικής ευεξίας, μέσα από την εφαρμογή και την εξάσκηση βασικών αρχών της Γνωσιακής Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας. Παράλληλα, μέσα από αυτή τη διαδικασία καλλιεργείται ψυχική ανθεκτικότητα, μαθαίνοντας να διαχειριζόμαστε τις δυσλειτουργικές μας σκέψεις και συναισθήματα και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το άγχος, αξιοποιώντας τεχνικές που προάγουν υγιείς στρατηγικές διαχείρισης. Η ομάδα στοχεύει, επίσης, στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού δικτύου μεταξύ των ατόμων, όπου η συνεργασία και η αλληλοϋποστήριξη θα είναι κεντρικά στοιχεία.

Η αξία της συμμετοχής σε μια τέτοια ομάδα επιβεβαιώνεται από πλήθος ερευνών. Συγκεκριμένα η έρευνα των Clark και Secker (2019) αποδεικνύει ότι η συμμετοχή σε θεραπευτικές ομάδες βοηθά τους ψυχολόγους/ψυχιάτρους να αναπτύσσουν επαγγελματικές δεξιότητες και να εξελίσσονται σε ευέλικτες θεραπευτικές στρατηγικές. Η έρευνα δείχνει ότι, μέσα από την εποικοδομητική ανατροφοδότηση συναδέλφων, οι συμμετέχοντες ενισχύουν την ικανότητα αυτογνωσίας και επαγγελματικής ανθεκτικότητας, διαχειριζόμενοι καλύτερα το άγχος και την επαγγελματική εξουθένωση.

Η συμμετοχή στην ομάδα προσφέρει την ευκαιρία για εποικοδομητική αλληλεπίδραση με συναδέλφους και την ανάπτυξη και εξάσκηση δεξιοτήτων που είναι χρήσιμες στην επαγγελματική μας πορεία.

Πληροφορίες:

Η ομάδα θα διεξάγεται δύο φορές το μήνα διαδικτυακά και θα έχει διάρκεια δύο ώρες. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 12 συναντήσεις (6 μήνες) και η παρακολούθηση είναι σταθερή

Η ομάδα θα αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα και η εμπιστευτικότητα των συναντήσεων.

Κόστος συμμετοχής: 50€/μήνα.

—————————————————————————————————————————

Επιστημονικός υπεύθυνος: 

Δρ. Ιωάννης Γ. Μάλλιαρης, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας, Institute of Psychiatry, King’s College London – Επιστημονικός Υπεύθυνος του BipolarLab.com και της ΕΔΟ. Πιστοποιημένος Ψυχοθεραπευτής & Εκπαιδευτής στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεία από το Beck Institute της Αμερικής (Beck Institute CBT Certified Clinician (BICBT-CC)).

Ψυχολόγοι:

Κλεοπάτρα Σουπιού, Ψυχολόγος, BSc, Open University, UK, MSc in Mental Health: Psychological Therapies, Queen Mary, University of London. Εξειδίκευση στις διαταραχές άγχους & διπολική διαταραχή.

Μαριάννα Τσαντού, Ψυχολόγος, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Εκπαιδευόμενη στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία των διαταραχών διάθεσης του εκπαιδευτικού προγράμματος του BipolarLab.

Για την εγγραφή σας: https://bipolarlab.typeform.com/to/Hq5kz4oU 

Για περαιτέρω πληροφορίες καλείτε στο 6932760570.