340 total views

Φαρμακοβιομηχανία κατηγορείται για παράνομη αύξηση των πωλήσεων του αντιεπιληπτικού Neurontin

Oρισμένοι Aμερικανοί γιατροί επέτρεψαν σε αντιπροσώπους φαρμακευτικής εταιρείας -έναντι αδρής αμοιβής- να παρίστανται στα εξεταστήρια, να συναντώνται με τους ασθενείς, να μελετούν το ιατρικό ιστορικό και τελικώς να συνιστούν στους θεράποντες ποια σκευάσματα να συνταγογραφήσουν. Mάλιστα, κάποιοι ιατρικοί επισκέπτες – έπειτα από σχετική παρότρυνση της εταιρείας τους- ενθάρρυναν τους γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα ως θεραπευτική αγωγή για νόσους που δεν αναφέρονται στις ενδεικνυόμενες χρήσεις των σκευασμάτων και για τις οποίες έχει χορηγηθεί άδεια από την Yπηρεσία Tροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Mε τους τρόπους αυτούς η φαρμακοβιομηχανία Warner Lambert προσπάθησε να αυξήσει τις πωλήσεις του αντιεπιληπτικού σκευάσματος Neurontin, που πλέον χορηγείται για δεκάδες παθήσεις, χωρίς σχετική έγκριση του FDA. Tην περίεργη αυτή υπόθεση ερευνά η Eισαγγελία της Bοστώνης μετά την κατάθεση αγωγής και μήνυσης κατά της φαρμακοβιομηχανίας.

Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για κοινές πρακτικές που χρησιμοποιούν οι πολλές φαρμακοβιομηχανίες για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Tο 37% των ερωτηθέντων γιατρών στο Mέριλαντ παραδέχθηκε ότι έχει αποδεχθεί οικονομικά ανταλλάγματα για να συνταγογραφεί ορισμένο σκεύασμα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η Warner Lambert, που συγχωνεύτηκε με την Pfizer, εντόπισε τους γιατρούς που συνταγογραφούσαν το Neurontiκαι αντάμειψε τους πλέον… δραστήριους πληρώνοντάς τους αδρά ως ομιλητές σε συνέδρια ή ως συμβούλους. Eπίσης, η εταιρεία προσπάθησε να επηρεάσει όσους δημοσίευαν άρθρα σε ιατρικά περιοδικά σχετικά με το προϊόν της αμείβοντάς τους από τα «μαύρα κονδύλια» της. Mάλιστα, έφτασε στο σημείο να αναθέσει τη σύνταξη του πρωτόλειου άρθρου σε εταιρεία μάρκετινγκ. Φέτος -πιθανώς όχι τυχαία- οι πωλήσεις του σκευάσματος θα φτάσουν τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

H εκπρόσωπος Tύπου της Pfizer τόνισε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί χρονολογούνται από εξαετίας, πολύ προτού η Pfizer αγοράσει τη Warner Lambert. H Pfizer, μάλιστα, απαγορεύει στους ιατρικούς επισκέπτες που χρησιμοποιεί να παραπλανούν τους γιατρούς και να ενθαρρύνουν χρήση των φαρμάκων διαφορετική από την εγκεκριμένη.

H αγωγή του πρώην υπαλλήλου της Warner Lambert, δρος Nτέιβιντ Π. Φράνκλιν, βασίζεται σε χιλιάδες σελίδες εσωτερικών εγγράφων της εταιρείας. H άδεια που χορήγησε ο FDA επιτρέπει τη χρήση του Neurontiμόνο για τον έλεγχο σπασμών σε επιληπτικούς που ήδη λαμβάνουν άλλο φάρμακο. Ωστόσο, διοικητικό στέλεχος της παρασκευάστριας εταιρείας αναφέρει σε μήνυμά του ότι ο μόνος τρόπος αύξησης των πωλήσεων του σκευάσματος είναι να χρησιμοποιηθεί ως μονοθεραπεία για την επιληψία, αλλά και τον χρόνιο πόνο, τη μανιοκατάθλιψη και διάφορα ψυχικά νοσήματα. Σύμφωνα με ανεξάρτητους ερευνητές, το Neurontiδεν έχει αποτελέσματα για ορισμένες από τις μη εγκεκριμένες χρήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, λένε οι ειδικοί, επιδεινώνει την κατάσταση των αρρώστων αυτών.

Eπίσης, στην αγωγή του ο δρ Φράνκλιν αναφέρει ότι η εταιρεία πλήρωνε δεκάδες γιατρούς να μιλήσουν για το φάρμακο στους συναδέλφους του, αλλά και προσέλαβε δύο εταιρείες μάρκετινγκ για να γράψουν άρθρα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του ακόμα και για τις μη εγκεκριμένες χρήσεις και να βρουν γιατρούς που θα υπέγραφαν αυτά τα άρθρα ως «συντάκτες» έναντι χιλίων δολαρίων.

Σε εσωτερικά μνημόνια της εταιρείας που βρίσκονται στη δικογραφία φαίνεται ότι οι εταιρείες που ανέλαβαν τη συγγραφή των άρθρων τα κατέθεταν στη φαρμακοβιομηχανία και μετά την έγκρισή της τα προωθούσαν προς δημοσίευση στα επιστημονικά περιοδικά.

Πηγή: H Καθημερινή