298 total views
Μια γενετική προσέγγιση της προσωπικότητας και του ταλέντου του ζωγράφου
ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα καπέλο, ένα ζευγάρι γυαλιά, τρίχες από μουστάκι και ένα… καπάκι τουαλέτας. Η σχέση των αντικειμένων είναι εκ πρώτης… σουρεαλιστική. Και όμως: αυτά και άλλα αντικείμενα χρησιμοποίησε ο βρετανός εγκληματολόγος Μάικλ Ράιντερς για να αποκρυπτογραφήσει τον γενετικό κώδικα του ζωγράφου Σαλβαντόρ Νταλί.
Στόχος του δρος Ράιντερς είναι με την πρωτότυπη αυτή επιστημονική έρευνα να προσεγγίσει την προσωπικότητα και το ταλέντο του Νταλί μέσα από τη γενετική. Πιστεύει μάλιστα ότι έτσι θα διαπιστωθεί κατά πόσον συγκεκριμένα έργα τα οποία αποδίδονται στον Νταλί ανήκουν πράγματι στον ζωγράφο.
Στο πλαίσιο της έρευνάς του ο δρ Ράιντερς ήρθε σε επαφή με διάφορους που υποστήριζαν ότι διέθεταν προσωπικά αντικείμενα του Νταλί. Αρχικά, η επιβεβαίωση όσων ισχυρίζονταν ήταν σχεδόν αδύνατη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και η αξιοπιστία της μελέτης. Τον αποφασιστικό ρόλο για τη διεξαγωγή της έπαιξαν δύο πολύ στενοί φίλοι του Νταλί, οΡομπέρ και ο Νικολά Ντεσάρν.
Οι τελευταίοι παραχώρησαν στον εγκληματολόγο επιστήμονα δύο ρινικούς σωλήνες σίτισης, οι οποίοι είχαν χρησιμοποιηθεί από τον ζωγράφο όταν αυτός ανέρρωνε από ατύχημα λόγω πυρκαγιάς, το 1984. Η φωτιά είχε εκδηλωθεί έπειτα από βραχυκύκλωμα στο κάστρο του Νταλί στο Πουμπόλ της Γαλλίας, προκαλώντας του εγκαύματα δευτέρου βαθμού.
Η ομάδα του δρος Ράιντερς έλαβε εκκρίματα από 19 διαφορετικά σημεία στο εξωτερικό τμήμα των συγκεκριμένων σωλήνων. Τα γενετικά προφίλ που προέκυψαν κατέληγαν όλα σε ένα μοναδικό πρόσωπο, αρσενικού φύλου, γεγονός που κατά τον επιστήμονα « αποτελεί καλό δείγμα » για την πορεία των ερευνών.
Μία από τις προτεραιότητες του δρος Ράιντερς είναι τώρα να φυλαχθεί το DΝΑ του Νταλί για τη διεξαγωγή περαιτέρω πειραμάτων- για να διαπιστωθεί π.χ. αν έπασχε από ελαφρά μορφή σχιζοφρένιας ή διπολικής διαταραχής.
* Πηγή : To BHMA
Προσφατα σχολια