322 total views

Γιατί λέμε ΝΑΙ στη Γαβριέλα και στη μελέτη της – https://is.gd/bDwKz

Η ΕΔΟ ως μία ενεργή και καθαρή ΜΚΟ λέει ΝΑΙ σε ανθρώπους σαν τη Γαβριέλα για σημαντικούς λόγους και όλοι εσείς που συμμετέχετε ως ενεργοί πολίτες και βοηθάτε τη Γαβριέλα λέτε και εσείς το ΝΑΙ σας με το δικό σας τρόπο. Ο ρόλος των σωστών ΜΚΟ δεν είναι μόνο να είναι αφιερωμένες σε ένα αντικείμενο και ένα σκοπό αλλά όπου μπορούν να βοηθάνε σε κοινωνικές ανισότητες και να πολεμάνε κοινωνικές αδικίες με τη συνεισφορά όλων όσων ενεργών πολιτών έχουν μαζί τους.

Λέμε λοιπόν ΝΑΙ στη Γαβριέλα και στη κάθε Γαβριέλα και Γαβριέλο γιατί ως νέα φοιτήτρια ψυχολογίας που προσπαθεί να τελειώσει το πτυχίο της μας ζήτησε τη στήριξη και βοήθειά μας για να μπορέσει να τελειώσει τη πτυχιακή της εργασία. Της λέμε ΝΑΙ γιατί σημαντικοί αξιότιμοι κύριοι και αξιότιμες κυρίες του Ελληνικού δημοσίου της είπαν ΟΧΙ. Της είπαν ότι δεν είναι εφικτό να εκπονήσει μελέτη με διπολικούς ασθενείς γιατί έχουν το μονοπώλιό τους στις δημόσιες κλινικές τους και τα δημόσια χρηματοδοτούμενα ιδιωτικά ιατρεία και γραφεία τους και γιατί η Γαβριέλα δεν είναι κόρη κάποιου μεγαλογιατρού, οικονομικού ή πολιτικού παράγοντα.

Της λέμε ΝΑΙ γιατί μας ήρθε με ένα πραγματικό ενδιαφέρον να μάθει και να ερευνήσει το θέμα της και να βάλει το λιθαράκι της στη διπολική επιστήμη μας (https://science.bipolar.gr/), ακολούθησε όλες τις διαδικασίες και σεβάστηκε το τρόπο λειτουργίας μας και δεν μας ήρθε συστημένη μέσω σημαντικών διαπλεκόμενων γνωστών και διακεκριμένων καραγκιόζηδων. Λέμε ΝΑΙ γιατί λείπει από τη χώρα μας σωστή ερευνητική εκπαίδευση και λείπουν επαγγελματίες του χώρου ψυχικής υγείας που να έχουν εξειδίκευση στο αντικείμενό μας τους οποίους έχουμε ανάγκη να τους δημιουργήσουμε και όπου υπάρχουν να τους βρούμε. Της λέμε ΝΑΙ γιατί ακόμα είναι αρκετά μικρή ώστε να μην έχει μολυνθεί από αυτό τον βρώμικο και μυωπικό τρόπο λειτουργίας που χαρακτηρίζει πολλούς επαγγελματίες στη χώρα μας, οι οποίοι θεωρούν ότι κινδυνεύουν τα “κεκτημένα” τους εαν βοηθήσουν ένα νέο άνθρωπο να μάθει τη δουλειά τους ή βοηθήσουν με κάποιο τρόπο τη πορεία του εαν δεν έχει κάτι να τους δώσει.

Όσοι διπολικοί έχετε τον όποιο ενδιασμό για τη συμμετοχή σας σε έρευνες και μελέτες, οι οποίες κατά κύριο λόγο εκπονούνται για να καταλάβουμε καλύτερα τη νόσο σας, να αξιολογήσουμε καλύτερα μία θεραπεία ή να δούμε την αποτελεσματικότητα νέων θεραπειων καλά κάνετε. Πρωτού συμμετέχετε σε οτιδήποτε πρέπει να το σκέφτεστε και να συμμετέχετε με τη θελησή σας, αλλά η θετική δυσπιστία μέχρι την αρνητική δυσπιστία και παράνοια είναι πολύ διαφορετικά πράγματα. Να θυμάστε επίσης ότι χωρίς την έρευνα και μελέτη (NAI και πειράματα που η φίλη μας η Μελίνα – η μητέρα των Φοινίκων – με έχει συμβουλέψει να μην χρησιμοποιώ ως λέξη λόγω της ακόμα ποιό αρνητικής χρειάς τους), επαναλαμβάνω, χωρίς την έρευνα, μελέτες και πειράματα, η κατάληξη των περισσότερων ψυχικών παθήσεων θα συνέχιζε να είναι σε άσυλα και οι θεραπείες θα περιλάμβαναν ότι θα θεωρούσε “καλό και χρήσιμο¨ η κάθε αυθεντία και ιδιαίτερη προσωπικότητα που θα είχε καθιερωθεί στο χώρο – όπως δυστυχώς πολλές φορές συνεχίζει να γίνεται σε χώρες που το ιατρικό σύστημα βασίζεται στην ελεύθερη αγορά, υπάρχει διαφθορά και μη εκλογίκευση υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει αναπτυγμένη ερευνητική και επιστημονική δραστηριότητα και οι ασθενείς-καταναλωτές δεν έχουν τις ανάλογες γνώσεις και στήριξη να αξιολογίσουν σωστά τι τους προσφέρεται.

Όσοι είστε κοινοί θνητοί (μη διπολικοί) έχουμε την ανάγκη σας για τη συμμετοχή σας σε μελέτες γιατί χρειαζόμαστε να μπορούμε να συγκρίνουμε δεδομένα, να πιστοποιούμε μεταφρασμένες κλίμακες που ακόμα και εαν έχουν μεταφραστεί δεν ξέρουμε πως λειτουργούνε στη χώρα μας και γενικά να έχουμε ένα σημαντικό μέτρο σύγκρισης με ανθρώπους που νοσούν με τη διπολική διαταραχή. Η συμμετοχή σας επίσης σας ενημερώνει λίγο καλύτερα για τη διπολική νόσο και βοηθάει να δείτε πόσο κοντά είστε και εσείς σε έναν διπολικό ή άλλο ψυχικά ασθενή. Είμαστε όλοι εν δυνάμει διπολικοί και ψυχικά ασθενείς – αυτό καλό θα είναι να μην το ξεχνάτε. Η συμμετοχή σας δεν σας στιγματίζει αλλά σας τιμάει.

Για αυτό λέμε ΝΑΙ όλοι ΕΔΟ στη Γαβριέλα και στη μελέτη της, η οποία θα πάρει μόνο 10 λεπτά από το πολύτιμο χρόνο σας και θα πει ένα μεγάλο ΟΧΙ σε όσους δεν τη βοήθησαν:https://is.gd/bDwKz