389 total views

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι θερμίδες που λαμβάνει ο άνθρωπος έχουν μείνει σταθερές τα τελευταία χρόνια αλλά η σωματική άσκηση που κάνει ο κόσμος έχει μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η απώλεια της άσκησης ή η αύξηση της καθιστικής ζωής, ειδικά σε νέες γυναίκες, μπορεί να είναι υπεύθυνη για την αύξηση της παχυσαρκίας τον τελευταίο καιρό.

Η ανάλυση πρόσφατων δεδομένων από τον διεθνή οργανισμό υγείας και διατροφικής έρευνας (NHANES) o οποίος διεξήγαγε μια έρευνα, η οποία γινόταν κάθε χρόνο για 20 χρόνια, έδειξε ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχει υπάρξει μια σημαντική μείωση της φυσικής άσκησης και μια αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (BMI), παρόλο που η κατανάλωση θερμίδων έχει παραμείνει σταθερή.

Η συγκεκριμένη έρευνα (Nauert, 2014) δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medicine. Αναλύοντας τα δεδομένα από τα τελευταία 20 χρόνια οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Stanford ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες οι οποίες δήλωσαν ότι δεν έκαναν κάποιου είδους σωματικής άσκησης είχαν αύξηση του δείκτη μάζας σώματος τους από το 19.1% το 1994 στο 51.7% το 2010. Αντίστοιχα για τους άντρες αυτός ο αριθμός αυξήθηκε από το 11.4% στο 43.5% για το ίδιο χρονικό διάστημα. Για αυτήν την χρονική περίοδο ο μέσος όρος του δείκτη μάζας σώματος αυξήθηκε σε όλους τους τομείς. Όμως η πιο μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε στις γυναίκες ηλικίας 18-39 ετών.

”Αυτές οι αλλαγές έχουν συμβεί στο πλαίσιο της αύξησης του ποσοστού των ενηλίκων που δηλώνουν ότι δεν κάνουν κάποια άσκηση στον ελεύθερό τους χρόνο αλλά και στην απουσία σημαντικών αλλαγών στη μέση ημερήσια θερμιδική πρόσληψη στον γενικό πληθυσμό” μας εξηγεί ο κύριος ερευνητής Uri Ladabaum, M.D., M.S.

”Όσον αφορά τον πληθυσμό έχουμε βρει έναν σημαντικό συσχετισμό μεταξύ του επιπέδου άσκησης στον ελεύθερο χρόνο, χωρίς αλλαγές στην καθημερινή κατανάλωση θερμίδων και στην αύξηση του δείκτη μάζας σώματος και στην περίμετρο της μέσης”.

Η έρευνα μελέτησε τον συσχετισμό της παχυσαρκίας με την σωματική άσκηση αλλά και την κατανάλωση θερμίδων. Παρόλο που οι ερευνητές δεν ερεύνησαν τον τύπο των φαγητών που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες , παρατήρησαν ότι η κατανάλωση των καθημερινών θερμίδων, λιπαρών , υδατανθράκων και πρωτεϊνών δεν έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια αλλά η παχυσαρκία ανάμεσα στους Αμερικανούς αυξάνεται συνεχώς.

Οι ερευνητές επίσης παρακολούθησαν και την αύξηση της κοιλιακής παχυσαρκίας , η οποία είναι ένας ανεξάρτητος δείκτης θνησιμότητας ακόμα και σε άτομα τα οποία έχουν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος. Η κοιλιακή παχυσαρκία ορίζεται όταν η περίμετρος της μέσης είναι 88 εκατοστά και πάνω για τις γυναίκες και 102 εκατοστά και πάνω για τους άντρες.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι η μέση περίμετρος της περιφέρειας αυξήθηκε κατά 0.37% ανα χρόνο για τις γυναίκες και 0.27% για τους άντρες. Όπως και στην αύξηση των μέσων δεικτών μάζας σώματος, οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης στην κοιλιακή παχυσαρκία.

”Η αύξηση της κοιλιακής παχυσαρκίας έχει αυξηθεί μεταξύ γυναικών και αντρών κανονικού βάρους καθώς και υπέρβαρων” μας περιγράφει ο Ladabaum

‘Παραμένει συζητήσιμο ακόμα για το αν η παχυσαρκία από μόνη της αυξάνει τον κίνδυνο για θάνατο. Αλλά οι τάσεις για την κοιλιακή παχυσαρκία μεταξύ των υπέρβαρων σε συνδυασμό με τα ρίσκα τα οποία συσχετίζονται με την αύξηση της κοιλιακής παχυσαρκίας, ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος μας απασχολούν πολύ’

Όταν ο Labadaum και οι συνεργάτες του έβαλαν σε ομάδες τους συμμετέχοντες της πιο πρόσφατης έρευνας της NHANES κατά φυλή/εθνικότητα και ηλικία βρήκαν ότι περισσότεροι από το 50% του εργατικού δυναμικού ενηλίκων, σε 8 διαφορετικές δημογραφικές υποομάδες, δήλωσαν ότι δεν κάνουν κάποια σωματική άσκηση στον ελεύθερό τους χρόνο. Σύμφωνα με τα δεδομένα γυναίκες, μαύροι και Μεξικανοί που ζουν στην Αμερική έδειξαν τις μεγαλύτερες μειώσεις σε σωματική άσκηση.

Καθώς η αύξηση των καθημερινών θερμίδων συχνά κατηγορείται για τις αυξήσεις της παχυσαρκίας κανένας συσχετισμός δεν βρέθηκε σε αυτήν την έρευνα. Σε αντίθεση ένας συσχετισμός βρέθηκε μεταξύ των τάσεων για έλλειψη φυσικής άσκησης και υψηλών δεικτών μάζας σώματος.

” Τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν τις φήμες ότι η αύξηση της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ, οφείλεται κυρίως στην σταθερή αύξηση κατά τον χρόνο της μέσης κατανάλωσης θερμίδων των Αμερικανών” περιγράφει ο Labadaum

“Αν και οι γενικές τάσεις της παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκτιμηθεί και ο επιπολασμός της παχυσαρκίας μπορεί να σταθεροποιείται, οι αναλύσεις μας επισημαίνουν ενοχλητικές τάσεις στους νεότερους ενήλικες, στις γυναίκες, και στην κοιλιακή συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας, καθώς και στις φυλετικές / εθνοτικές διαφορές. “

Δεν υπάρχει εύκολη λύση στην μάχη κατά της παχυσαρκίας αλλά με την ανακάλυψη ότι η αύξηση του δείκτη μάζας σώματος συσχετίζεται με την μείωση της σωματικής άσκησης καθώς και η αναγνώριση των ομάδων που επηρεάζονται περισσότερο από αυτήν την συνήθεια μπορεί να βοηθήσει την δημόσια υγεία προκειμένου να δημιουργήσει πολύ αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Σε ένα συνοδευτικό σχόλιο, η Pamela Powers Hannley, MPH, αρχισυντάκτης του American Journal of Medicine, σημείωσε,

”Εάν σαν χώρα θέλουμε να αναλάβουμε πραγματικά τον έλεγχο της υγείας μας και του κόστους φροντίδας της υγείας μας η έρευνα του Labadaum και των συνεργατών του πρέπει να είναι σημείο αναφοράς”.

”Από το να ενθαρρύνουμε τις κοινότητες προκειμένου να δημιουργήσουν ασφαλή μέρη για σωματική άσκηση έως να εξασφαλιστεί άφθονη προσφορά υγιεινών τροφίμων με σκοπό να ενδυναμωθούν οι Αμερικανοί στο να λάβουν τον έλεγχο της υγείας τους , πρέπει να ξεκινήσει μια συντονισμένη και ολοκληρωμένη προσπάθεια για τον έλεγχο της παχυσαρκίας.’’

Πηγή: Καραγιάννης & Μάλλιαρης, 2014, maniokatathlipsi.gr . Ελεύθερη η αναδημοσίευση, ως έχει, με αναφορά στην πηγή.

Rick Nauert PHD (8 July 2014) , Weight Gain From Lack Of Activity Not Diet , Retrieved From: https://psychcentral.com/news/2014/07/08/weight-gain-from-lack-of-activity-not-diet/72217.html